Parlamentā apskatāma Jāzepam Rancānam veltīta izstāde

(22.08.2018.)
Galerija

Saeimas namā atklāta izstāde par godu Saeimas priekšsēdētāja vietas izpildītājam trimdā Jāzepam Rancānam (1886-1969), kas vēsta par sabiedriskā darbinieka, parlamentārieša un garīdznieka dzīvi un ieguldījumu Latvijas valsts izveidē, attīstībā un valstiskuma nepārtrauktības principa uzturēšanā.

Izstādē apkopotas fotogrāfijas, dokumenti un priekšmeti no Latvijas muzeju, baznīcu, bibliotēku un arhīvu krājumiem. Ekspozīcijā aplūkojama J.Rancāna 1967.gada 7.aprīļa protesta vēstule Lielbritānijas premjerministram ar aicinājumu Latvijai piederošās Anglijas Bankā turētās zelta rezerves neatdot Padomju Savienībai, kā arī Lielbritānijas vēstniecības atbildes vēstule.

Apskatāma arī unikāla vēstures liecība – starpkaru perioda Saeimas sasaukumu Prezidija krēsla oriģināls. Ekspozīcijā iekļautas arī vairākas J.Rancānam piederošas lietas, piemēram, galda pulkstenis-modinātājs un ar roku rakstīta adrešu grāmatiņa.

Tāpat izstādē var iepazīties ar J.Rancāna piezīmēm par IV Saeimas sastāvu, kā arī sūtītajām vēstulēm. Iekļauts arī J.Rancāna memorands Vatikānam par palīdzības sniegšanu trimdā esošajiem latviešiem.

Godinot Saeimas priekšsēdētāja vietas izpildītāja trimdā piemiņu, Latvijas parlamenta priekšsēdētāju portretu galerija papildināta ar J.Rancāna foto.

IV Saeimas priekšsēdētāja otrais biedrs, bīskaps J.Rancāns par Saeimas priekšsēdētāja vietas izpildītāju trimdā kļuva pēc IV Saeimas priekšsēdētāja Paula Kalniņa un pirmā biedra Kārļa Pauļuka nāves un okupācijas gados bija viens no redzamākajiem Latvijas valstiskuma nepārtrauktības principa uzturētājiem.

J.Rancāns bija pirmo četru Saeimu deputāts un viens no Latvijas Centrālās padomes veidotājiem un vadītājiem, tostarp tās vadīšanu uzņēmās bēgļu nometnēs Vācijā. Okupācijas laikā Latvijas Centrālo padomi kā nacionālās pretošanās kustības organizāciju izveidoja IV Saeimā vairākumu ieguvušo politisko partiju pārstāvji. Latvijas Centrālajai padomei bija būtiska loma valstiskuma nepārtrauktības stiprināšanā - tā pauda Latvijas tautas gribu atjaunot valsts neatkarību un demokrātisko valsts iekārtu.

J.Rancāns visus savus dzīves gadus trimdā bija aktīvs sabiedriskais darbinieks un kā Saeimas augstākā amatpersona iestājās par Latvijas interesēm, tostarp uzrunājot Latvijas valstspiederīgos un ārvalstīm atgādinot par okupācijas varu prettiesisko rīcību pret Latviju.

Izstāde tapusi, Saeimai sadarbojoties ar Latvijas Universitātes docentu Jāni Plepu. Tajā izmantoti Saeimas, Latgales Kultūrvēstures muzeja, Latvijas Kara muzeja, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Valsts arhīva un Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva, kā arī Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas Romas katoļu draudzes vēsturiskie materiāli, dokumenti, priekšmeti un fotogrāfijas.

Izstāde Saeimas nama Lielajā vestibilā apskatāma līdz 21.septembrim. To var apmeklēt, piesakoties ekskursijai parlamentā pa tālruni 67087485, 67087483 vai sūtot pieteikumu uz e-pastu ekskursijas@saeima.lv.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157670431814387
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta