Ināra Mūrniece: par savu brīvību varam pateikties tikai paši sev

(21.08.2018.)

Šodien, svinot Latvijas neatkarības faktiskās atjaunošanas 27.gadadienu, ir svarīgi apzināties, ka neatkarību Baltijas valstīm neviens neuzdāvināja. Latvieši, tāpat kā igauņi un lietuvieši, par savu brīvību var pateikties tikai paši sev, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece otrdien, 21.augustā, uzrunājot klātesošos Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Augstāko padomju deputātu klubu delegāciju kopsapulcē.

Šajā dienā pirms 27 gadiem drīz pēc pusdienlaika ar lielu balsu pārsvaru - 111 balsīm – tika pieņemts konstitucionālais likums “Par Latvijas Republikas valstisko statusu” un Latvija bija atjaunojusi savu valsts varu. Ikvienam solim, ko tolaik veicām juridiski, bija ārkārtīgi liela nozīme - gan balsojot par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas deklarāciju 1990.gadā, gan tūlīt pēc tam veidojot jauno valdību, gan nepārtraukti gatavojot un pieņemot likumus un lēmumus, kam vajadzēja nostiprināt mūsu patstāvību, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Viņa uzsvēra - politiski ļoti svarīgi, ka tolaik mēs izvēlējāmies tiesiskumu un parlamentārismu.

Mūsu neatlaidība, sīkstums un brīvības alkas paveica brīnumus un izraisīja apbrīnu pasaulē. Tas mums dod spēku arī šodien, un lai savas varēšanas apziņa mūs stiprina vienmēr, vēlēja I.Mūrniece.

1991.gada 21.augustā Latvijas Republikas Augstākā padome, 111 deputātiem balsojot “par”, 13 – “pret”, pieņēma konstitucionālo likumu “Par Latvijas Republikas valstisko statusu”. Šim faktam ir īpaša politiskā nozīme mūsu valsts vēsturē, jo tādējādi tika atcelts pārejas periods un noslēgta Latvijas Republikas neatkarības atjaunošana de facto. 21.augusts ir datums, kas mūsu valstij atnesa faktisko neatkarību, aizsāka valsts neatkarības reālas atjaunošanas ceļu, atjaunoja Satversmi un nošķīra Latvijas tiesību telpu no PSRS tiesību telpas.

 

 

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde