Plāno palielināt izmaksājamās valsts kompensācijas apmēru nepilngadīgajiem cietušajiem

(17.07.2018.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 17.jūlijā, trešajam lasījumam Saeimā atbalstīja grozījumus, kas paredz palielināt izmaksājamās valsts kompensācijas apmēru nepilngadīgiem cietušajiem.

Plānotie grozījumi likumā “Par valsts kompensāciju cietušajiem” paredz palielināt izmaksājamās valsts kompensācijas apmēru nepilngadīgajiem cietušajiem, mainot procentuālo sadalījumu valsts kompensācijas apmēra aprēķināšanai, kā arī atsevišķi izdalot procentuālo aprēķinu gadījumos, ja nepilngadīgajam cietušajam nodarīti vidēji smagi miesas bojājumi vai nepilngadīgais cietušais inficēts ar cilvēka imūndeficīta vīrusu, B vai C hepatītu.

Ar grozījumiem plānots palielināt valsts kompensācijas apmēru arī cietušajiem, kuriem nodarīti smagi miesas bojājumi vai noziedzīgs nodarījums kvalificēts kā izvarošana vai seksuāla vardarbība, vai cietušais ir cilvēku tirdzniecības upuris.

Patlaban noteikts, ka noziedzīgā nodarījumā cietušajam izmaksājamās valsts kompensācijas maksimālais apmērs ir piecas minimālās mēneša darba algas. Izmaksājamās valsts kompensācijas apmēru aprēķina, ņemot vērā minimālās mēneša darba algas apmēru, kāds noteikts brīdī, kad persona atzīta par cietušo.

Likumprojekts paredz noteikt, ka kompensācija tiek izmaksāta 90 procentu apmērā šobrīd spēkā esošo 70 procentu vietā, ja cietušajam nodarīti smagi miesas bojājumi vai noziedzīgs nodarījums kvalificēts kā izvarošana vai seksuāla vardarbība, vai cietušais ir cilvēku tirdzniecības upuris. Ja nepilngadīgam cietušajam nodarīti vidēji smagi miesas bojājumi vai nepilngadīgs cietušais inficēts ar cilvēka imūndeficīta vīrusu, B vai C hepatītu, kompensāciju plānots izmaksāt 70 procentu apmērā (līdz šim – 50 procentu apmērā). Kompensāciju 50 procentu apmērā paredzēts izmaksāt, ja cietušajam nodarīti vidēja smaguma miesas bojājumi, aizskarta cietušā tikumība vai dzimumneaizskaramība.

Ar likuma grozījumiem paredzēts pagarināt arī valsts kompensācijas pieprasījuma iesniegšanas termiņu, nosakot to trīs gadu laikā pēc dienas, kad persona atzīta par cietušo vai ir uzzinājusi par faktiem, kas personai dod tiesības tikt atzītai par cietušo. Šobrīd valsts kompensācijas pieprasījuma iesniegšanas termiņš ir viens gads.

Tāpat likumprojekts paredz virkni citu grozījumu, lai kompensācijas izmaksāšanas un piedziņas procesu padarītu efektīvāku.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl galīgajā lasījumā jāatbalsta Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā