I.Mūrniece: valoda, kultūra, identitāte un arī mūsu valsts pastāvēšana ir politiska izvēle

(02.07.2018.)
Galerija

“Uz pašreizējā augstā svētku enerģētiskā un emociju viļņa mums šķiet, ka latvietība nevar pazust, ka tā ir mūsu “dvēseles kods”. Taču, neskatoties uz to, ka valodu un kultūru cilvēki nereti nesasaista ar politiku, šie jautājumi ir tieši saistīti,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pirmdien, 2.jūlijā, Rīgas Latviešu biedrības namā uzrunājot klātesošos konferencē “Latvieši pasaulē – piederīgi Latvijai. Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšana un attīstība”.

"Visi lēmumi par valodu un kultūru ir politiski, turklāt izšķirīgi mūsu valsts pastāvēšanai un nākotnei. Valdībā un Saeimā pieņemtie lēmumi nāk no tautas. Valoda, kultūra un identitāte ir politiska izvēle un izšķiršanās. Arī mūsu valsts pastāvēšana," teica Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece pateicās latviešu diasporai ārzemēs par latvietības saglabāšanu un turēšanu nākotnē. Parlamenta priekšsēdētāja akcentēja, ka latvieši, kas dzīvo ārpus Latvijas, ir neatņemama mūsu valsts sastāvdaļa, tāpēc nepieciešams sistemātisks un vienots valsts atbalsts diasporai. Saeimā pirmajā lasījumā jau ir pieņemts Diasporas likums, kam jāiedibina nemainīga ilgtermiņa diasporas valsts atbalsta politika.

Tāpat I.Mūrniece mudināja latviešu organizācijas visā pasaulē aicināt visus latviešus, ja vien viņiem tas ir iespējams, piedalīties gaidāmajās 13.Saeimas vēlēšanās un lemt par Latvijas likteni. Saeimas priekšsēdētāja rosināja iedvesmot citus un skaidrot vēlēšanu nozīmi: "Iedvesmojiet! Skaidrojiet! Jūs esat viedokļu līderi, kuros ieklausās. Vēlēšanas ir ļoti svarīgas.” Ir būtiski ievēlēt tādu Saeimu, kas turēsies pie Satversmē noteiktā, ka Latvija ir demokrātiska, tiesiska, sociāli atbildīga un nacionāla valsts, kas būs uzticīga latviešu valodai kā vienīgajai valsts valodai, atzīmēja I.Mūrniece.

Konference “Latvieši pasaulē – piederīgi Latvijai” ir ikgadējs notikums, kurā jau kopš 2011.gada pulcējas ārvalstīs dzīvojošie latvieši, eksperti, Latvijas iestāžu un sabiedrības pārstāvji. Konferenci organizē Kultūras ministrija, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Rīgas Latviešu biedrība, Pasaules Brīvo latviešu apvienība un Eiropas latviešu apvienība.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157696937831131
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī