Ināra Mūrniece: Latvijas Okupācijas muzejs ir viens no mūsu simboliem

(27.06.2018.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 27.jūnijā, Melngalvju namā uzrunājot klātesošos Latvijas Okupācijas muzeja dibināšanas 25.gadadienai veltītā pasākumā, uzsvēra, ka Okupācijas muzejs ir kļuvis par vienu no mūsu simboliem, un pateicās muzeja dibinātājiem un kolektīvam par neatlaidīgo darbu, bez kā tas nebūtu ieņēmis savu īpašo vietu Latvijas kultūrā.

Kā uzsvēra I.Mūrniece, Latvijas Okupācijas muzejs kļuvis par vienu no apmeklētākajiem muzejiem mūsu valstī, un lielu daļu apmeklētāju veido ārvalstu tūristi. Tas ļāvis godam pildīt misiju – cilvēkiem, kuri muzeju dibināja, bija svarīgi, lai atjaunotajā Latvijas valstī netiktu aizmirsts, kas ar mūsu zemi un tautu notika okupācijas režīmu laikā. Vēl vairāk – lai brīvajā pasaulē, kurā Latvija atkal bija atgriezusies, būtu skaidra izpratne par mūsu valsts likteni pēc Otrā pasaules kara.

I.Mūrniece pauda gandarījumu par Okupācijas muzeja piebūves – Gunāra Birkerta projektētā Nākotnes nama – projekta virzību. Saeimā pagājušajā nedēļā pieņemtie grozījumi Latvijas Okupācijas muzeja likumā paredz jauno ēku pabeigt līdz nākamā gada septembra beigām, un muzejs pēc tam varēs atgriezties savā vēsturiskajā vietā Vecrīgā.

Latvijas Okupācijas muzeju atklāja 1993.gada 1.jūlijā. Muzejs iepazīstina ar Latvijas vēsturi no 1940. līdz 1991.gadam, kad valsts piedzīvoja gan Padomju Savienības, gan nacionālsociālistiskās Vācijas okupāciju.  Muzeju līdz šim apmeklējuši teju divi miljoni cilvēku no visas pasaules, tostarp karaliskās ģimenes, prezidenti, valdību vadītāji un vēstnieki.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157697945566694
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā