Inese Lībiņa-Egnere: lai nosargātu brīvību, ir vajadzīga griba, drosme, izlēmīga rīcība un neatlaidīgs darbs

(26.06.2018.)

Mācība, ko esam guvuši cauri laikiem – lai iegūtu un nosargātu brīvību, ir vajadzīga griba un drosme; tieši tāpat ir vajadzīga izlēmīga rīcība un neatlaidīgs darbs cēla mērķa sasniegšanai, uzsvēra Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas (EPPA) Latvijas delegācijas vadītāja Inese Lībiņa-Egnere, otrdien, 26.jūnijā, uzrunājot klātesošos par godu triju Baltijas valstu simtgadei organizētajā pieņemšanā Strasbūrā.

Pirms simts gadiem izskanēja latviešu prasība pēc savas, apvienotas Latvijas, kuras nākotni lemtu pati tauta, nevis svešas lielvaras. Latvieši ticēja sev un savai valstij, un paši uzņēmās veidot savu likteni. Viņi mērķtiecīgi strādāja, lai tautas brīvība un labklājība kļūtu par realitāti. Ir svarīgi iedvesmoties no tā laika cilvēku darbiem un teikt viņiem paldies par to, ka mums ir mūsu valsts, par to, ka mēs dzīvojam demokrātiskā Latvijā un ka mēs paši esam atbildīgi par to, kāda būs Latvija, sacīja I.Lībiņa-Egnere.

Mums jābūt vienotiem un stipriem, izlēmīgiem un modriem. Mēs par to esam atbildīgi savu vēsturiski drosmīgo brīvības cīnītāju un izcilo valstsvīru priekšā, kuri izauklēja un īstenoja neatkarīgas valsts ideju. Mēs esam atbildīgi dižo Eiropas valstsvīru priekšā, kuri izauklēja un īstenoja vienotas Eiropas ideju. Vēl jo vairāk mēs par to esam atbildīgi savu bērnu priekšā, uzsvēra EPPA Latvijas delegācijas vadītāja.

Uzrunājot klātesošos, I.Lībiņa-Egnere atzīmēja, ka valstiskuma pamatā ir tādas vērtības kā brīvība, liberālā demokrātija un starptautisko tiesību principu, kuru lielākā vērtība ir cilvēks, tā neaizskaramais gods un cieņa, ievērošana. Viņa uzsvēra, ka šīs vērtības ir vienojošie elementi sadarbībai ar Eiropas Savienību, NATO un citiem partneriem, kuriem ir būtiska loma arī Baltijas valstu aizsardzības nodrošināšanā. “Tā ir NATO valstu kopiena, kurā darbojas solidaritāte jeb NATO līguma 5. pants. Tā ir Eiropas Savienības valstu kopiena, kurā ir aktivizēta pastāvīga, strukturēta sadarbība drošības un aizsardzības jomā jeb PESCO. Šie abi sadarbības formāti viens otru papildina un veido spēcīgu drošības vairogu iepretim šodienas izaicinājumiem,” sacīja I.Lībiņa-Egnere.

Saeimas iesaiste Eiropas Padomes darbā pamatā norit EPPA, kurā līdzdarbojas Eiropas Padomē pārstāvēto valstu parlamentārieši. Par godu Baltijas valstu simtgadei, EPPA Latvijas, Igaunijas un Lietuvas delegācijas asamblejas jūnija sesijas laikā Strasbūrā kopīgi organizē pieņemšanu un koncertu, kurā tiks atskaņoti Baltijas valstu komponistu skaņdarbi.

Vizītē Strasbūrā uzturas arī EPPA Latvijas delegācijas pastāvīgā pārstāvja aizstājēji Boriss Cilevičs un Nellija Kleinberga.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde