Saeima uzdod Ministru kabinetam izveidot Latvijas inovāciju un tehnoloģiju atbalsta fondu

(21.06.2018.)

Saeima ceturtdien, 21.jūnijā, nolēma uzdot Ministru kabinetam izveidot Latvijas inovāciju un tehnoloģiju atbalsta fondu.

Saeima lēmumu pieņēma pēc Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas iniciatīvas.

“Šodien Latvijas inovētspēja ir daudz zemāka nekā lielākajai daļai Eiropas Savienības dalībvalstu, un Eiropas Komisijas sagatavotajā Eiropas inovācijas rezultātu pārskatā Latvija ierindojas 23.vietā, atpaliekot arī no mūsu kaimiņvalstīm,” sacīja Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētāja Laimdota Straujuma.

Attīstoties tehnoloģijām un pieaugot darbaspēka izmaksām, Latvija arvien vairāk zaudēs zemāku izmaksu darbaspēka priekšrocības, un standartizēti ražošanas procesi vairs nenodrošinās pietiekami augstu ekonomikas izaugsmi. Strauju izaugsmi nenodrošinās arī attīstība tranzīta nozarē vai banku sektorā, atzīmēja L.Straujuma.  

Ilgtspējīgas attīstības komisija iniciatīvu virzījusi, ņemot vērā, ka nākotnē Latvijas izaugsmi noteiks tās spēja izmantot zināšanas ražošanas procesu modernizācijai un biznesa moduļu maiņai, tehnoloģiju attīstīšanai, prasmei radīt un komercializēt idejas un pētnieciskās izstrādnes.

Latvijā ir nepieciešams izveidot konsolidētu un saprotamu inovāciju ekosistēmu, un to īstenot var valsts budžeta un privātā sektora līdzfinansēta vienas pieturas aģentūra, kas darbotos saskaņā ar valdības izstrādātajām programmām vai privāto investoru pasūtījumiem, nodrošinot pētījumu un ražošanas mijiedarbību. Un šo uzdevumu pildītu Latvijas inovāciju un tehnoloģiju atbalsta fonds, pauda L.Straujuma.

Ilgtspējīgas attīstības komisijā ierosinājums par fonda izveidi tapis sadarbībā ar virkni vadošo zinātnieku, pārstāvjiem no Latvijas Pašvaldību savienības, Zinātņu akadēmijas, Izglītības un zinātnes ministrijas un Ekonomikas ministrijas. Tāpat komisijā vērtēta citu Eiropas Savienības valstu pieredze.

Saeimas pieņemtajā lēmumā kā Latvijas inovāciju un tehnoloģiju atbalsta fonda pamatmērķis ir noteikta vienotas inovāciju pārvaldības un tehnoloģiju pārneses ekosistēmas izveide, lai panāktu straujāku un ilgtspējīgu Latvijas tautsaimniecības struktūras transformāciju uz tehnoloģiski ietilpīgāku preču un pakalpojumu ražošanu, no kā labumu gūtu visa sabiedrība.

Plānots, ka, sākot ar 2021.gadu, fonda ikgadējais finansējums ir ne mazāks par 50 miljoniem eiro, administratīvajiem izdevumiem nepārsniedzot piecus procentus, savukārt privātā sektora finansējums noteikts kā obligāts projektu īstenošanai komercializācijas bloka programmu ietvaros.

Lēmumā Saeima noteikusi, ka valdībai līdz šī gada 1.novembrim parlaments jāinformē par fonda izveides īstenošanas gaitu, savukārt līdz nākamā gada 1.jūnijam – par lēmumā noteikto uzdevumu izpildi.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem