Saeima pieņem parlamenta pastāvīgo komisiju izveidošanas noteikumus

(13.11.2018.)
Galerija

Saeima otrdien, 13.novembrī, ārkārtas sēdē atbalstīja noteikumus, kas reglamentē Saeimas pastāvīgo komisiju izveidošanu.

Saeimas pieņemtais lēmums paredz - katrs Saeimas deputāts var tikt ievēlēts tikai vienā no šādām komisijām: Ārlietu komisijā; Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā; Juridiskajā komisijā; Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā; Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā; Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā; Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā; Tautsaimniecības, agrārās, vides  un reģionālās politikas komisijā; Sociālo un darba lietu komisijā.

Minēto Saeimas komisiju izveidošanā paredzēts ievērot proporcionalitātes principu. Proti, vēl viens deputāts no tās pašas frakcijas šajās komisijas var būt tikai tad, ja šīs frakcijas deputāti jau ir pārstāvēti visās minētajās komisijās. 

Deputāts var strādāt arī tikai vienā no šādām komisijām: Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā; Pieprasījumu komisijā; Publisko izdevumu un revīzijas komisijā; Nacionālās drošības komisijā; Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā; Eiropas lietu komisijā; Ilgtspējīgas attīstības komisijā.

Attiecībā uz Pieprasījumu komisijas, Publisko izdevumu un revīzijas komisijas, Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas, Eiropas lietu komisijas un Ilgtspējīgas attīstības komisijas izveidi plānots ievērot proporcionalitātes principu.

Saeimas lēmums paredz, ka Nacionālās drošības komisijā ievēl pa vienam deputātam no katras frakcijas, bet Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā -  divus deputātus no katras frakcijas.

Deputātu komisijās varēs ievēlēt tikai tad, ja viņš Saeimas Prezidijam rakstveidā apliecinājis, ka vēlas kļūt par attiecīgās komisijas locekli.

Par to deputātu ievēlēšanu komisijās, kuri nepieder pie frakcijām, lems Saeima. 

Ja komisijas veidošanā ievēroti visi nosacījumi, Saeima par visiem izvirzītajiem komisijas locekļu kandidātiem balso kopumā.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli Saeimā darbojas 16 komisijas, un to izveidošanas principus nosaka Saeima. Saeimas komisijas strādā noteiktā likumdošanas jomā, uzrauga izpildvaras darbību, kā arī veic citus komisijas darba specifikai atbilstošus uzdevumus. Saeimas komisijas sagatavo izskatīšanai lietas, kas tiek apspriestas Saeimas sēdēs. Pamatojoties uz Saeimas lēmumiem, komisijas izskata likumprojektus, priekšlikumus un iesniegumus.

Saeimas Prezidijs un Frakciju padome jau iepriekš vienojās, ka frakcijas savus pārstāvjus darbam parlamenta komisijās var izvirzīt līdz šā gada 15.novembra pulksten 17.00.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt