Ināra Mūrniece: gatavība aizstāvēt valsti izaug no valstsgribas

(11.11.2018.)
VideoGalerija

Brīvības cīņu dalībniekiem, aizstāvot jaundibināto Latvijas Republiku, bija spēcīga valstsgriba, savas zemes un tautas mīlestība. Valsts aizstāvēšana izaug no valstsgribas, un tā ir bijusi izšķiroša valsts pastāvēšanai dažādos laikos – arī cīņā pret abām okupācijas varām un Atmodas laikā, teica Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, svētdien, 11.novembrī, pie Brīvības pieminekļa uzrunājot klātesošos Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārajā parādē.

“Ikviena valsts pilsoņa privilēģija, gods un pienākums ir sargāt Latviju. Lāčplēša gars mūsu tautā ir un vienmēr būs dzīvs,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Šobrīd esam vienā no skaistākajiem posmiem savas valsts vēsturē, jo mums ir laime piedzīvot valsts simtgadi brīvā un demokrātiskā Latvijā, uzsvēra I.Mūrniece, norādot, ka Lāčplēša dienā tradicionāli ar lepnumu godinām savus varoņus, kas cīnījušies par mūsu tautas brīvību. Redzamākie Lāčplēša dienas simboli ir sarkanbaltsarkanā karoga lentīte, ko piespraužam pie atloka, un sveces, ko aizdedzam Brāļu kapos un Daugavmalā pie Rīgas pils.

I.Mūrniece akcentēja, ka šobrīd esam vislabākajā drošības situācijā savas valsts pastāvēšanas vēsturē. Kopā ar Latvijas karavīriem un zemessargiem mūsu valsti sargā NATO sabiedrotie, un kopīgiem spēkiem spējam stāties pretim dažāda veida apdraudējumiem. Taču mūsdienu apdraudējumu mainīgais raksturs liek veidot aizsardzības sistēmu, kurā jāiesaistās visai sabiedrībai, norādīja Saeimas priekšsēdētāja.

Tā kā Valsts prezidents Raimonds Vējonis šajā dienā atrodas ārpus Latvijas, Saeimas priekšsēdētāja I.Mūrniece, izpildot Valsts prezidenta vietu, Lāčplēša dienā pieņēma Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi pie Brīvības pieminekļa.

11.novembris ir atceres diena, kurā godina visus mūsu valsts karavīrus un apliecina cieņu visiem brīvības cīnītājiem, kuri savu dzīvību atdevuši par brīvu Latviju. Šajā dienā 1919.gadā Latvijas Bruņotie spēki kopā ar brīvprātīgajiem izcīnīja izšķirošo uzvaru pār Bermonta karaspēku, tā nosargājot savas 1918.gada 18.novembrī dibinātās Latvijas Republikas neatkarību.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157673354656547
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā