Saeimas priekšsēdētāja piedalās atjaunotās barikāžu piemiņas zīmes atklāšanā

(14.09.2018.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece piektdien, 14.septembrī, pie Jēkaba katedrāles iepretim Saeimas namam piedalījās svinīgā atjaunotās 1991.gada barikāžu piemiņas zīmes atklāšanas pasākumā.

“Mēs atjaunojam sava laikmeta zīmes, un mēs atjaunojam to, kas mums ir svarīgs. Šodien esam pie atjaunotā pieminekļa 1991.gada barikāžu piemiņai,” klātesošajiem sacīja Saeimas priekšsēdētāja. 

Simboliski, ka piemineklis ir veidots kā ugunskurs, un mēs barikāžu piemiņu glabājam un godinām, katru gadu tepat pie parlamenta iededzot dzīvu ugunskuru, pie kura aicinām barikāžu dalībniekus un aculieciniekus vēlreiz izdzīvot tā laika notikumus. Tā ir šodiena un vēsture, un tās ir laikmeta zīmes mūsu pilsētas sejā, teica I.Mūrniece. 

“Ejot gar šo piemiņas vietu, vienmēr izlasīsim to, kas uz pieminekļa teikts: Dod, Dieviņ, spēku, prātu; neļauj otra vergam būt,” aicināja Saeimas priekšsēdētāja un uzsvēra, ka paši sargāsim savu zemi un lemsim savas zemes likteni. 

Piemineklis barikāžu piemiņai renovēts, saglabājot tā iepriekšējo dizainu, un tagad tas atveidots jaunā materiālā – granītā. Atjaunošanas darbus veica akmeņkaļi Ivars un Sergejs Feldbergi. 

Barikāžu piemiņas zīme vietā, kur no betona blokiem un akmens bluķiem 1991.gada janvārī uzceltā barikāde šķērsoja Jēkaba ielu un sargāja pieeju Saeimai, tika atklāta 2007.gada 20.janvārī.   

Pasākumā, kuru rīkoja Rīgas pieminekļu aģentūra, piedalījās arī Saeimas sekretāra biedrs Gunārs Kūtris.

 

Fotohttps://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157671248158717
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā