Saeima Augstskolu likumā precizē studiju programmu licencēšanu un virzienu akreditāciju

(21.06.2018.)

Saeima ceturtdien, 21.jūnijā, trešajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja grozījumus Augstskolu likumā, kas precizē ar studiju programmu licencēšanu, kā arī virzienu atvēršanu un akreditāciju saistītus jautājumus.

Grozījumi nosaka, ka lēmumu par studiju programmu licencēšanu vai virziena akreditāciju pieņem Studiju kvalitātes komisija – koleģiāla lēmējinstitūcija, kuras sastāvā ir septiņi eksperti ar pieredzi augstākās izglītības organizēšanā un nodrošināšanā. Lēmums jāpieņem četru mēnešu laikā no dienas, kad saņemts attiecīgs augstskolas vai koledžas iesniegums.

Augstskolas turpmāk varēs izvēlēties studiju virzienu novērtēšanas aģentūru. Grozījumi nosaka, ka studiju virzienu novērtēšanu veic Akadēmiskās informācijas centrs vai Eiropas augstākās izglītības kvalitātes nodrošināšanas reģistrā iekļauta kvalitātes nodrošināšanas aģentūra pēc augstskolas vai koledžas izvēles.

Turpmāk lēmumu par jauna studiju virziena atvēršanu pieņems dibinātājs. Līdz šim likums noteica, ka lēmumu par jauna studiju virziena atvēršanu attiecīgajā augstskolā vai koledžā pieņem Ministru kabinets.

Ne tikai valsts, bet arī privātajās augstākās izglītības iestādēs studiju programmas būs jāīsteno valsts valodā, paredz grozījumi. Atsevišķos gadījumos aizvien tiks nodrošināti izņēmumi. Eiropas Savienības (ES) oficiālajās valodās varēs īstenot studiju programmas, kuras ārvalstu studējošie apgūst Latvijā, un studiju programmas, kuras īsteno ES programmu un starpvalstu līgumos paredzētās sadarbības ietvaros. Svešvalodā drīkstēs būt arī ne vairāk par vienu piekto daļu no studiju programmas kredītpunktu apjoma. Tāpat svešvalodā varēs apgūt programmas, kuru īstenošana konkrētajā svešvalodā ir nepieciešama studiju mērķu sasniegšanai – valodu un kultūras studijas, valodu programmas -, savukārt ES oficiālajās valodās drīkstēs īstenot arī kopīgās studiju programmas.

Tāpat ar grozījumiem paplašināts Augstākās izglītības padomes sastāvs, iekļaujot tajā pārstāvi no Latvijas Universitāšu asociācijas.

Likumprojektā arī pagarināts studiju virzienu akreditācijas grafiks. Studiju virzienu akreditācijā studiju programmu novērtēšanas kārtību noteiks Ministru kabinets.

Grozījumi Augstskolu likumā stāsies spēkā 2019.gada 1.janvārī.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde