Paplašinās atbildību par valsts karoga zaimošanu, stingrāk uzraudzīs valsts karoga izgatavošanu un izplatīšanu

(20.06.2018.)

Par dekoratīvos nolūkos lietota Latvijas valsts karoga vai karoga attēla zaimošanu vainīgās personas būs saucamas pie atbildības, tāpat stingrāk uzraudzīs karoga izgatavošanu un izplatīšanu tirdzniecībai. To paredz Saeimas Juridiskajā komisijā galīgajam lasījumam parlamentā atbalstītie grozījumi Latvijas valsts karoga likumā.

Likumā jau šobrīd ir noteikta atbildība par Latvijas valsts karoga zaimošanu vai klajas necieņas izrādīšanu pret to. Grozījumi precizē, ka atbildību piemēros arī par dekoratīvos nolūkos lietota karoga vai tā attēla zaimošanu vai klajas necieņas izrādīšanu pret to. 

Tāpat likumprojekts precizē, ka Ministru kabinetam ne vēlāk kā līdz 30.septembrim ir jānosaka kritēriji materiālam, no kāda tirdzniecībai izgatavojams Latvijas valsts karogs un Latvijas valsts karoga vimpelis, kā arī prasības karoga attēlam un sēru lentei.

Šobrīd kā vienīgais tehniskais parametrs Ministru kabineta noteikumos ir noteikts karoga krāsas tonis, un tas ir nepietiekams nosacījums, lai nodrošinātu korektu Latvijas valsts karogu izgatavošanu un izplatīšanu. Ir nepieciešams definēt konkrētas prasības arī karoga materiālam, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori.

Grozījumi nosaka, ka Latvijas valsts karoga un Latvijas valsts karoga vimpeļa, kas izgatavots no auduma, noteikto prasību ievērošanas uzraudzību veiks Ekonomikas ministrijas pārraudzībā esošais Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).

Likumprojekts nosaka, ka PTAC būs tiesīgs aizliegt Ministru kabineta noteikumu prasībām neatbilstoša no auduma izgatavota Latvijas karoga izplatīšanu un pieprasīt tā izņemšanu no tirdzniecības.

Lai likums stātos spēkā, tas vēl galīgajā lasījumā jāatbalsta Saeimai.

Paredzēts, ka likums stāsies spēkā 1.oktobrī.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt