Komisiju kopsēdē spriež par dzimumu līdztiesības indeksa rādītājiem Latvijā

(25.04.2018.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija un Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 25.aprīlī, sanāca uz kopsēdi, lai kopā ar Eiropas Dzimumu līdztiesības institūtu spriestu par Eiropas dzimumu līdztiesības indeksa rādītājiem par Latviju, kas aptver arī jautājumu par vardarbību pret sievietēm.

Latvijas rādītāji vardarbības jomā pret sievietēm ir augstāki nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES). “Augstie rādītāji vardarbības jomā pret sievietēm ir jāsamazina un tolerance pret vardarbību – jāizskauž,” pēc sēdes sacīja Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne. Tāpat I.Laizāne un Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča atzīmēja, ka institūta ziņojums ir ļoti visaptverošs un apkopotā informācija būs noderīga komisiju turpmākajā darbā, strādājot ar minētajiem jautājumiem.

Indekss tiek aprēķināts, balstoties uz 2015.gada datiem par sešām dažādām jomām. Latvijas rādītāji visās jomās - zināšanas, nauda, darbs, vara, laiks, veselība – pēdējās desmitgades laikā ir uzlabojušies. Taču Latvijā un visā ES kopumā progress ir ļoti lēns, atzīmēja Eiropas Dzimumu līdztiesības institūta eksperts Maurīcio Moska (Maurizio Mosca).

Eksperts informēja, ka Latvija Eiropas Dzimumu līdztiesības indeksā ar 57,9 no 100 punktiem (skalā, kur 1 nozīmē pilnīgu nelīdztiesību, bet 100 – pilnīgu līdztiesību), ierindojas 17.vietā starp 28 ES dalībvalstīm. Kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija saņēmušas attiecīgi 56,8 un 56,7 punktus.

Lielākie izaicinājumi Latvijai ir dzimumu segregācija izglītībā un nabadzības riska palielināšanās. Eksperts deputātiem uzsvēra, ka Latvijā joprojām ir profesijas, kas tiek uzskatītas par feminīnām (piemēram, skolotāji) un izglītības iestādēs tās joprojām apgūst ievērojami mazāks skaits vīriešu nekā sieviešu. Šāda segregācija nākotnē var radīt negatīvu ietekmi uz darba tirgu, atzīmēja M.Moska.

Tāpat Latvijas izglītības sistēmā joprojām ir liels to skolēnu un studentu skaits, kuri pārtraukuši mācības. Izglītošanos pārtraukušo zēnu skaits ir lielāks nekā meiteņu, it īpaši lauku reģionos.

Eksperts atzīmēja, ka Latvijā kopš 2005.gada sabiedrībā ir palielinājies nabadzības risks. Tas ir augstāks sievietēm, jo sevišķi tām, kuras vienas audzina bērnus.

Eiropas Dzimumu līdztiesības institūts ir neatkarīga ES struktūrvienība, kas izveidota ar mērķi veicināt un stiprināt dzimumu līdztiesību, tostarp nodrošināt integrētu pieeju dzimumu līdztiesībai visās ES politikas jomās un valstu politikas attiecīgajās jomās. Tās uzdevums ir veicināt cīņu pret diskrimināciju dzimuma dēļ un palielināt ES pilsoņu izpratni par dzimumu līdztiesību.

 

 Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 29.martā