Saeima otrreizējā caurlūkošanā lems par aizliegumu publiskajos iepirkumos piedalīties ārzonu uzņēmumiem

(25.04.2018.)

Saeima ceturtdien, 25.aprīlī, otrreizējā caurlūkošanā lems par grozījumiem Publisko iepirkumu likumā, kas paredz no likuma izslēgt normas par aizliegumu publiskajos iepirkumos piedalīties uzņēmumiem, kas reģistrēti zemu nodokļu vai beznodokļu valstī, kā arī šādiem uzņēmumiem piederošiem uzņēmumiem no Latvijas. 

Saeimā arī plānots lemt par pensiju likuma grozījumiem, kas paredz pensionāru atraitņiem ieviest papildu pabalstu 50 procentu apmērā no mūžībā aizgājušā dzīvesbiedra pensijas. Šādas izmaiņas likumā rītdienas Saeimas sēdē lūgusi izskatīt Sociālo un darba lietu komisija. 

Galīgajā lasījumā Saeima skatīs grozījumus Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, lai Latvijā reģistrētām bankām noteiktu aizliegumu sadarboties ar čaulas kompānijām un apkalpot to kontus, kā arī grozījumus Krimināllikumā, lai noteiktu atbildību par terorisma apmācības saņemšanu, ceļošanu uz ārvalstīm terorisma nolūkā, šādas ceļošanas finansēšanu, organizēšanu un veicināšanu. 

Tāpat parlamenta sēdes darba kārtībā izskatīšanai galīgajā lasījumā ir izmaiņas Latvijas valsts karoga likumā. Paredzēts, ka turpmāk Latvijas karogs būs pastāvīgi jānovieto arī robežšķērsošanas vietās un vietās, kur valsts galvenie autoceļi šķērso iekšējo robežu. 

Savukārt, lai stiprinātu atbildību par konkrēta veida atkritumu apsaimniekošanu, deputāti galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Dabas resursu nodokļa likumā. Plānots, ka arī atkritumu apsaimniekotājiem, kuri darbojas ražotāju atbildības sistēmā, par atkritumu pārstrādāšanu ieviesīs finanšu nodrošinājumu. 

Otrajā lasījumā plānots lemt par grozījumiem Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā, kas paredz iespēju tiesnesi disciplinārlietas ietvaros nosūtīt uz ārpuskārtas novērtēšanu. 

Pirmajā lasījumā rītdien paredzēts skatīt grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, lai visām valsts drošības dienestā esošajām amatpersonām varētu nodrošināt vienotas, dienesta specifikai un ar to saistītajiem ierobežojumiem un riskiem atbilstošas sociālās garantijas. 

Izskatīšanai Saeimā iesniegti arī vairāki jauni likumprojekti, un deputāti lems, vai izskatīšanai komisijas nodot grozījumus likumā, kas paredz palielināt izmaksājamās valsts kompensācijas apmēru nepilngadīgajiem cietušajiem. 

Komisijām nodot plānots arī grozījumus svētku, atceres un atzīmējamo dienu likumā, kas paredz marta trešo otrdienu noteikt par Starptautisko sociālā darba dienu un 27.aprīli par Latgales kongresa dienu. 

Vēl deputāti lems, vai komisijās skatīt likuma grozījumus, lai uzlabotu komercnoslēpuma aizsardzību pret tā nelikumīgu iegūšanu, izmantošanu vai izpaušanu, un izmaiņas vairāku nodokļu likumos, kas paredz kā visu nodokļu nomaksas termiņu vienotajā nodokļu kontā noteikt mēneša 23.datumu. 

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija lūgusi Saeimu sēdes darba kārtībā iekļaut Pedvāles mākslas parka likuma projektu, lai likumā nostiprinātu parka kultūras mantojuma, dabas ainavas un mākslas vērtību saglabāšanu, aizsardzību un attīstību vienotā teritorijā, un Likteņdārza likuma projektu, lai nodrošinātu šīs vietas saglabāšanu, aizsardzību, attīstīšanu un pēctecību. 

Izglītības komisija arī lūgusi Saeimas sēdē iekļaut grozījumus Vispārējās izglītības likumā un grozījumus Izglītības likumā, kas saistīti ar plānoto mācību uzsākšanu 1.klasē bērniem no sešu gadu vecuma. 

Darba kārtībā ir arī lēmuma projekts par kolektīvā iesnieguma par mantojamu 2.pensiju līmeņa uzkrājumu turpmāko virzību un lēmuma projekts par Saeimas pārstāvja apstiprināšanu Ziemeļu Investīciju bankas Kontroles komitejā. 

Saeimas 26.aprīļa sēdes darba kārtībā ir 34 jautājumi. 

Rītdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana un deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde