I.Mūrniece Tallinā: jāstiprina ES un NATO sadarbība drošībā un aizsardzībā

(24.04.2018.)
Galerija

Cieša Eiropas Savienības (ES) un NATO sadarbība aizsardzības jomā ir svarīgāka nekā jebkad agrāk, īpaši kiberdrošības un hibrīddraudu jomā. To otrdien, 24.aprīlī, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece ES dalībvalstu parlamentu spīkeru sanāksmē Tallinā, sakot vienu no programmatiskajām uzrunām sesijā par ES drošību un aizsardzību.

Eiropiešu vidū valda spēcīgs atbalsts ciešākai ES sadarbībai aizsardzības jomā, atzīmēja I.Mūrniece. Krīzes pie ES robežām, terorisms, Kremļa hibrīddraudi un citi apdraudējumi skaidri signalizē, ka jāizvirza vēl augstākas prasības drošībai un aizsardzībai.

I.Mūrniece pauda gandarījumu, ka ES dalībvalstis ir spējušas virzīties uz priekšu. Latvija atbalsta jaunās ES aizsardzības iniciatīvas, tostarp PESCO jeb pastāvīgo strukturēto sadarbību aizsardzības jomā. PESCO ir svarīgi fokusēties uz konkrētiem praktiskajiem projektiem militārās mobilitātes jomā un aizsardzības spēju stiprināšanā.

Militārā mobilitāte Latvijai ir viens no svarīgākajiem PESCO projektiem, kura mērķis ir palīdzēt vienkāršot un paātrināt robežu šķērsošanas procedūras, lai militārais ekipējums un personāls varētu daudz ātrāk šķērsot Eiropas valstu robežas. Esam gandarīti, ka darbs jau ir uzsākts, un drīzumā sagaidām pirmos praktiskos rezultātus, uzsvēra I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja teica, ka katrai ES dalībvalstij ir savas stiprās puses, ko PESCO var likt lietā. Baltijas valstis spēj sniegt ieguldījumu informācijas tehnoloģiju un kiberdrošības jomā.

Būtiski stiprināt arī aizsardzības industriju, novēršot tās fragmentāciju. I.Mūrniece pauda atbalstu Eiropas Aizsardzības fonda izveidei un aicināja nodrošināt, lai fonda līdzekļi būtu pieejami arī mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ir būtiski stiprināt sabiedrības informētību un kritisko domāšanu, lai stātos pretim dezinformācijas kampaņām un viltus ziņām. Šajā ziņā svarīga arī stratēģiska komunikācija.

Vienlaikus ir skaidrs, ka ES nevar un arī nevēlas dublēt NATO. Mēs gribam sadarboties un papildināt viens otru, teica I.Mūrniece.

ES dalībvalstu parlamentu spīkeru sanāksmi šogad rīko Igaunija. Sanāksme ik gadu notiek pavasarī, un to rīko tā ES dalībvalsts, kura prezidējošās valsts ES Padomē pienākumus uzņēmusies iepriekšējā gada otrajā pusē.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157692880063372
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests


Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt