Saeima ratificē Eiropas Savienības un Armēnijas partnerības nolīgumu

(19.04.2018.)

Saeima ceturtdien, 19.aprīlī, ratificēja Visaptverošo un pastiprināto partnerības nolīgumu starp Eiropas Savienību un Eiropas Atomenerģijas kopienu un to dalībvalstīm, no vienas puses, un Armēnijas Republiku, no otras puses. 

Paredzēts, ka jaunais nolīgums pastiprinās Eiropas Savienības un Armēnijas sadarbību, tostarp stiprinās politisko dialogu un uzlabos sadarbību citās jomās. 

Nolīgumā ietverta tirdzniecības sadaļa, un sagaidāms, ka jaunais regulējums uzlabos apstākļus Eiropas Savienības un Armēnijas divpusējai tirdzniecībai, nodrošinās labāku normatīvo vidi uzņēmējiem tādās jomās kā preču un pakalpojumu tirdzniecība, uzņēmumu dibināšana un vadīšana, kapitāla aprite, valsts iepirkumi, intelektuālā īpašuma tiesības, ilgtspējīga attīstība un konkurence. 

Nolīgums ietver noteikumus par sadarbību arī tādās jomās kā transports, enerģētika, veselība, vide, klimata pārmaiņas, nodokļi, izglītība un kultūra, nodarbinātība un sociālās lietas, bankas un apdrošināšana, rūpniecības politika, lauksaimniecība un lauku attīstība, tūrisms, pētniecība un inovācija un izejvielu ieguve. Tāpat nolīgums attieksies uz tiesisko sadarbību, tiesiskumu, nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas apkarošanu, cīņu pret organizēto noziedzību un korupciju. 

Ar jauno nolīgumu paredzēts atjaunot Eiropas Savienības un Armēnijas līgumtiesisko bāzi, aizstājot Partnerības un sadarbības nolīgumu starp Eiropas Kopienām un to dalībvalstīm, no vienas puses, un Armēnijas Republiku, no otras puses, kas patlaban ir Eiropas Savienības un Armēnijas attiecību pamatā un kas stājās spēkā pirms teju 20 gadiem - 1999.gada 1.jūlijā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā