Valsts drošības iestāžu amatpersonām nodrošinās atbilstošas sociālās garantijas

(17.04.2018.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 17.aprīlī, konceptuāli atbalstīja izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, lai valsts drošības dienestā esošajām amatpersonām nodrošinātu vienotas, dienesta specifikai un ar to saistītajiem ierobežojumiem un riska faktoriem atbilstošas sociālās garantijas. 

Likuma grozījumi rosināti, jo patlaban dienestā valsts drošības iestādēs – Satversmes aizsardzības birojā, Militārās izlūkošanas un drošības dienestā un Drošības policijā – esošajām amatpersonām, kas paaugstināta riska apstākļos pilda tādas pašas vai salīdzināmas funkcijas, ir atšķirīgi nosacījumi un līdz ar to arī atšķirīgas sociālās garantijas. Piemēram, uz Drošības policijas amatpersonām, kurām ir speciālās dienesta pakāpes, patlaban attiecas Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma attiecīgās normas, kā arī šim dienesta veidam Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteiktie nosacījumi un izņēmumi. 

Ar rosinātajiem likuma grozījumiem valsts drošības iestādēs dienestā esošo personu sociālās garantijas paredzēts pielīdzināt tām garantijām, kādas šobrīd paredzētas iekšlietu sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām. 

Plānots, ka jaunā kārtība attieksies uz visu drošības iestāžu amatpersonām dažādu pabalstu, atvaļinājumu un kompensāciju apmēra noteikšanā un piešķiršanā. 

Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā saistīti ar izmaiņām Valsts drošības iestāžu likumā, kas paredz noteikt vienotu dienesta gaitas regulējumu Satversmes aizsardzības biroja, Militārās izlūkošanas un drošības dienesta un Drošības policijas amatpersonām, kā arī grozījumiem vēl četros saistītajos likumos, kas Saeimā jau pieņemti pirmajā lasījumā. 

Plānots, ka vienotais regulējums sociālo garantiju nodrošināšanai valsts drošības iestāžu amatpersonām stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā