Gundars Daudze ar Islandes vēstnieku pārrunā reģionālās sadarbības stiprināšanas iespējas

(17.04.2018.)
VideoGalerija

Reģionālā sadarbība sniedz būtisku ieguldījumu drošības un labklājības veicināšanā. Veiksmīgs piemērs tam ir sadarbība Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) formātā, tādēļ svarīgi turpināt aktīvu darbu reģionālā līmenī, kas sekmē arī valstu divpusējos kontaktus, otrdien, 17.aprīlī, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, parlamentā tiekoties ar jauno Islandes Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Aurdni Douru Sigurdssonu (Árni Þór Sigurðsson).

Arī turpmāk aktīvi jāstiprina parlamentārie kontakti, kas sniedz impulsu ciešākai sadarbībai arī citās jomās. G.Daudze uzsvēra, ka labs paraugs tam ir maijā gaidāmā Islandes parlamenta deputātu vizīte Latvijā, lai piedalītos NB8 valstu parlamentu ārlietu komiteju sanāksmē. NB8 formāts apvieno piecas Ziemeļvalstis - Islandi, Dāniju, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju - un trīs Baltijas valstis - Latviju, Lietuvu un Igauniju.

G.Daudze pauda gandarījumu par Latvijas un Islandes ekonomiskās sadarbības dinamiku, it īpaši kokrūpniecības produkcijas eksporta, kā arī aviopakalpojumu attīstības jomā. G.Daudze akcentēja, ka Latvijā ir labvēlīga vide jaunām investīcijām, kas paver plašas attīstības iespējas. Virkne Latvijas uzņēmumu veiksmīgi startē Islandes tirgū, turklāt preču tirdzniecība pagājušajā gadā augusi par vairāk nekā 40 procentiem. Tāpat Saeimas priekšsēdētājas biedrs uzsvēra Latvijas pieredzi tranzīta un loģistikas jomā, aicinot Islandi izmantot Latvijas ostu sniegtās priekšrocības.

Kā perspektīvu jomu ciešākiem kontaktiem Islandes vēstnieks izcēla tādas kultūras jomas kā literatūru un mākslu, atsaucoties arī uz līdzšinējo Latvijas un Islandes mākslas muzeju sadarbību. Tāpat Islande ir ieinteresēta veicināt aktīvāku studentu apmaiņu starp Latvijas un Islandes augstākās izglītības iestādēm.

A.D.Sigurdssons sveica Latviju valsts simtgadē. Uz valsts simtgades svinībām novembrī aicināts ierasties arī Islandes prezidents. Tāpat G.Daudze sveica Islandi gada nogalē gaidāmajā simtajā gadadienā kopš suverenitātes iegūšanas.

Islande bija pirmā valsts, kas 1991.gadā atzina Latvijas neatkarību, un mēs to nekad neaizmirsīsim, akcentēja G.Daudze, piebilstot, ka mūsu valstis vieno īpašas saites.

A.D.Sigurdssons rezidē Somijā, kā arī ir Islandes vēstnieks Arktikas padomē. Viņš iepriekš bijis Islandes parlamenta deputāts, ieņēmis parlamenta spīkera vietnieka, kā arī Ārlietu komitejas priekšsēdētāja amatu. Pirms parlamentārās karjeras A.D.Sigurdssons bija Islandes galvaspilsētas Reikjavīkas kanclers.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157695748473325
Video: https://www.youtube.com/watch?v=BkniTQjDBo0
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā