Baltijas valstu deputāti Saeimā spriedīs par Baltijas Kultūras fonda izveidi

(12.04.2018.)

Deputāti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas piektdien, 13.aprīlī, pulcēsies Saeimā, lai spriestu par Baltijas Kultūras fonda izveidi. Baltijas Asamblejas (BA) Izglītības, zinātnes un kultūras komitejas sēdē deputāti diskutēs par darba plānu fonda izveidei, tā finansēšanas iespējām, kā arī projektu pieteikumu iesniegšanas un vērtēšanas modeli.

“Kopīgs fonds kultūras atbalstam ļaus spēcināt Latvijas, Igaunijas un Lietuvas sadarbību kultūras jomā, kā arī palīdzēs popularizēt Baltijas kultūru starptautiskā līmenī. Šajā sēdē plānojam pievērsties tieši praktiskajiem aspektiem, kas saistīti ar fonda izveidi,” uzsver BA Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns.

Kā piebilda J.Vucāns, spilgts piemērs reģionālās sadarbības nozīmībai ir Ziemeļvalstu kultūras fonds, kas izveidots jau pirms 52 gadiem: “Esam īpaši gandarīti, ka piektdienas sēdē varēsim tuvāk iepazīties arī ar ziemeļvalstu kaimiņu pieredzi.”

Sēdē līdz ar Ziemeļvalstu kultūras fonda un Ziemeļu reģiona Zinību un kultūras komitejas pārstāvjiem piedalīsies arī Baltijas valstu Kultūras ministriju, kā arī valstu kultūras fondu pārstāvji.

Tāpat komitejas sēdes darba kārtībā ir jautājums par informācijas telpu Baltijā, tostarp iespējām veicināt ciešāku sadarbību starp Lietuvas Radio un televīzijas komisiju, Latvijas Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi un Igaunijas Sabiedrisko plašsaziņas līdzekļu padomi.

Sēdē paredzēts diskutēt arī par stratēģisko komunikāciju, piemēram, kopīgiem pasākumiem Baltijas valstu sabiedrības saliedētības stiprināšanai un kopīgām izglītības programmām un projektiem saistībā ar stratēģisko komunikāciju.

Tāpat deputāti spriedīs par ciešāku sadarbību augstākās un profesionālās izglītības jomā, skatot arī jautājumu par diplomu un zinātnisko grādu automātisku savstarpējo atzīšanu Baltijas valstīs.

BA Izglītības, zinātnes un kultūras komitejas sēde notiks piektdien, 13.aprīlī, pulksten 9.00 Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēžu zālē, 207.telpā, Jēkaba ielā 6/8.

 

Informācija par BA:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī