Cilvēktiesību komisija konceptuāli atbalsta Lāčplēša dienas noteikšanu par svētku dienu

(10.04.2018.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien, 10.aprīlī, pirmajam lasījumam parlamentā atbalstīja grozījumus likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”, kas paredz 11.novembri – Lāčplēša dienu – noteikt par svētku dienu. 

Šobrīd Lāčplēša diena ir ierindota starp atceres un atzīmējamām dienām. Likuma grozījumi paredz 11.novembri noteikt par svētku dienu – oficiālu brīvdienu. Taču, ja 11.novembris būs sestdienā vai svētdienā, to kompensēt ar papildu brīvdienu nav paredzēts.

Lielākā daļa sēdē klātesošo ministriju pārstāvju pauda atbalstu šim likumprojektam. Ekonomikas un Finanšu ministriju pārstāvji norādīja uz likuma grozījumu ietekmi uz nodokļu ieņēmumiem un iekšzemes kopproduktu un likumprojekta atbalstīšanas gadījumā aicināja pārskatīt valsts svētku dienu skaitu.

Rīgas atbrīvošana no Rietumu Brīvprātīgo armijas jeb tā dēvētā Bermonta karaspēka 1919.gada 11.novembrī bija kauja, kas nostiprināja Latvijas tautas ticību neatkarīgai un demokrātiskai nākotnei. 11.novembra svinības ir izveidojušās par tradīciju, un Lāčplēša dienas atzīmēšana ir ieņēmusi noturīgu vietu arī skolu jaunatnes audzināšanas darbā, teikts likumprojekta anotācijā.

Likuma grozījumu autori atzīmē, ka šīs dienas nozīmīguma uzsvēršana, padarot to par svētku dienu, sekmētu Latvijas tautas saliedēšanos un būtu cieņpilns žests gan Latvijas simtgadē, gan sagaidot 2019.gadu – kaujas 100.gadadienu.

Tāpat Cilvēktiesību komisijas deputāti sēdē lēma iesniegt Saeimā alternatīvu likumprojektu, redakcionāli precizējot komisijai nodotos likuma grozījumus, kas paredz par atzīmējamām dienām noteikt 27.aprīli – Latgales kongresa dienu – un 8.martu – Pasaules sociālā darba dienu.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde