Romualds Ražuks: nekavējoties jāsāk diskusija ar zāļu ražotājiem par cenu samazināšanu inovatīvām zālēm

(27.03.2018.)

Lai nodrošinātu pacientiem jaunākās un efektīvākās zāles, turklāt iekļautu tās valsts kompensējamo medikamentu sarakstā, valstij nekavējoties jāveicina diskusija ar zāļu ražotājiem par cenu samazināšanu un dažādiem sadarbības variantiem, otrdien, 27.martā, sacīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks pēc tikšanās ar Eiropas Farmaceitisko rūpniecību un asociāciju federācijas (EFPIA) izpilddirektori Natāliju Mollu (Nathalie Moll).

Latvija šobrīd ir vienā no pēdējām vietām Eiropā pēc jaunāko un efektīvāko zāļu pieejamības un kompensācijām no valsts puses. Kā uzsvēra R.Ražuks, situācija pēdējo gadu laikā ir uzlabojusies, taču tā aizvien raksturojama kā kritiska.

“Būtiski, ka šī gada budžetā izdevies palielināt veselībai aprūpei domāto finansējumu, tostarp onkoloģijas jomā. Tas dod cerību, ka situācija ar vēža diagnosticēšanu un ārstēšanu, izmantojot inovatīvus onkoloģiskos medikamentus un personalizētu ārstniecību, varētu uzlaboties,” sacīja R.Ražuks.

Pirms trim gadiem, kad Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē ietvaros tika parakstīts Latvijas valdības un farmācijas nozares nodomu protokols, kurā uzsvērta apņemšanās veicināt piekļuvi medikamentiem, valstī bija pieejami tikai divi preparāti krūts vēža ārstēšanai. Šobrīd esam sasnieguši jau tādu līmeni, kāds ir arī pārējās Baltijas valstīs – vēža ārstēšanai pieejami ap desmit medikamentiem, sacīja Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs.

“Esam īstenojuši virkni pasākumu, lai nokļūtu uz pareizā ceļa, taču līdz citu Eiropas valstu līmenim priekšā vēl garš ceļš. Šobrīd svarīgākais būtu uzsākt aktīvu komunikāciju ar zāļu ražotājiem par sadarbības modeli, lai pēc iespējas vairāk pacientu nodrošinātu ar inovatīvām zālēm. Savukārt valstij jāspēj zāļu ražotājiem garantēt, ka veselības aprūpes finansējums tuvākajos gados saglabāsies vismaz tādā pašā līmenī vai arī tiks palielināts,” uzsvēra R.Ražuks.

Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē deputāti otrdien tikās ar Eiropas Farmaceitisko rūpniecību un asociāciju federācijas izpilddirektori N.Mollu un diskutēja par panākto progresu saistītā ar nodomu protokolu starp Latvijas valdību, Latvijas Zinātņu akadēmiju, EFPIA un Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociāciju (SIFFA). Nodomu protokola mērķis ir uzlabot veselības aprūpes rezultātus, veicināt medikamentu pieejamību un īstenot zāļu apmaksas modeļu izpēti.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt