Saeima konceptuāli atbalsta iespēju biedrību un nodibinājumu sociālo māju siltināšanai izmantot ES finansējumu

(22.03.2018.)

Saeima ceturtdien, 22.martā, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā “Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām mājām”, kas paredz iespēju invalīdu biedrību un nodibinājumu sociālo māju siltināšanai izmantot Eiropas Savienība (ES) finansējumu. 

Plānots, ka šādu iespēju varēs izmantot tās sabiedriskās organizācijas, kuru īpašumā ir ēkas, kurām noteikts sociālās dzīvojamās mājas statuss. Finansējumu māju siltināšanai varēs saņemt no ES finanšu instrumenta mājokļu siltināšanas programmas ietvaros. 

Likuma izmaiņas attieksies uz tām sociālajām mājām, kuras pielāgotas personu ar invaliditāti, kuras cēlonis ir redzes, dzirdes, garīga rakstura vai kustību traucējumi, vajadzībām un kurās šīm personām izīrē dzīvokļus ar īres maksas atvieglojumiem. 

Izmaiņas paredz likumā sociālās dzīvojamās mājas definīciju papildināt ar biedrību un nodibinājumu īpašumā esošajām dzīvojamajām mājam. Tas nodrošinās to, ka publiskas personas finansējuma piešķiršana šādu dzīvojamo māju uzturēšanai nebūs uzskatāma kā komercdarbības atbalsts, jo šīs biedrības, izīrējot dzīvokļus personām ar invaliditāti un nodrošinot arī vēl citus sociālos pakalpojumus, šajos īpašumos neveiks tādu saimniecisko darbību, kura radītu ekonomisko priekšrocību un kura ietekmētu konkurenci un tirdzniecību ES iekšējā tirgū, teikts likumprojekta anotācijā. 

Likuma grozījumi vēl otrajā un trešajā lasījumā jāskata atbildīgajā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, kā arī Saeimas sēdē.   

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde