Romualds Ražuks: domstarpības par Rail Baltica ieviešanas modeli neapdraud projekta īstenošanu

(07.03.2018.)
Galerija

„Ātrgaitas dzelzceļa projekts Rail Baltica ir svarīgs visam reģionam, un projekts tiks realizēts. Domstarpības par Rail Baltica ieviešanas modeli neapdraud projekta īstenošanu,” trešdien, 7.martā, sacīja Saeimas Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sekretārs Romualds Ražuks, uzsverot, ka to deputātiem sēdē apliecinājuši projekta virzībā iesaistītie pārstāvji.

Deputāti sēdē pauda atbalstu vienotam, centralizētam projekta realizācijas modelim. Tam ir virkne priekšrocību, tostarp tas ļautu nodrošināt efektīvāku projekta pārvaldību un attīstību, kā arī būtu izdevīgāks finansiālā ziņā, uzsvēra deputāti.

Atbalstu vienotai projekta pārvaldei paudusi arī Eiropas Komisija, kas apņēmusies projektam nodrošināt līdzfinansējumu 85 procentu apmērā no kopīgajām 5,8 miljardu eiro izmaksām, piebilda R.Ražuks.

„Publiskajā telpā plaši izskanējušas Baltijas valstu domstarpības par labāko projekta ieviešanas gaitu, taču tā nav bezizejas situācija. Ir vairāki iespējamie risinājumi, no kuriem Latvija priekšroku dod vienotajam pārvaldības modelim. Būtiski, ka eksperti strādā un projekts nav apstājies par spīti nesaskaņām,” sacīja R.Ražuks, uzsverot, ka to sēdē apliecināja gan kopuzņēmuma „RB Rail” izpilddirektore un valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa, gan „RB Rail” akcionāra no Latvijas puses SIA „Eiropas dzelzceļa līnijas” pārstāvji.

Kā deputātiem sēdē akcentēja B.Rubesa, tiek darīts viss iespējamais, lai plānotajā laikā – 2026.gadā – Rail Baltica projekts būtu pabeigts. Vienlaikus B.Rubesa uzsvēra, cik nozīmīgs projekta realizācijā ir parlamentārais atbalsts.

Jautājums par Rail Baltica ir un arī nākotnē būs Baltijas lietu apakškomisijas un Baltijas Asamblejas - Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcijas – dienaskārtībā, apliecināja R.Ražuks.

„Baltijas Asambleja rūpīgi sekos projekta attīstībai un sekmēs sadarbību Baltijas valstu līmenī. Tā ir viena no svirām, ko varam iedarbināt, un pagājušajā nedēļā jau nosūtījām visu trīs Baltijas valstu premjerministriem vēstuli, kurā aicinājām visas iesaistītās puses uz apņēmīgu un tālredzīgu rīcību projekta īstenošanā, izvairoties no savstarpējiem konfliktiem un īstermiņa interešu aizstāvības,” sacīja R.Ražuks.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157664435759157
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā