Budžeta komisija izskatīšanai Saeimā virza ierosinājumu ierobežot atlīdzību banku likvidatoriem

(28.02.2018.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 28.februārī, nolēma iesniegt izskatīšanai Saeimā grozījumus Kredītiestāžu likumā, lai noteiktu atlīdzības ierobežojumus banku likvidatoriem vai maksātnespējas procesa administratoriem. 

Plānotās likuma izmaiņas paredz samazināt likvidatora un viņa palīga vai maksātnespējas administratora atlīdzības noteikšanai aprēķināmo bāzi. Šo bāzi plānots noteikt kā starpību starp kopējo kreditoriem izmaksājamo naudas līdzekļu apmēru un summu, kurā ietilpst naudas līdzekļi likvidējamās kredītiestādes kasē, tās noguldījumi Latvijas Bankā, brīvi pieejamie (neapgrūtinātie) naudas līdzekļi citās kredītiestādēs, līdzekļi, kas iegūti, pārdodot finanšu instrumentus, kas iekļauti tirdzniecībai regulētajā tirgū, un līdzekļi, kas iegūti, izmantojot prasījuma tiesības pret dalībvalsti vai ārvalsti. 

Patlaban kredītiestādes likvidācijas gadījumā, ko veic saskaņā ar tiesas lēmumu, kā arī maksātnespējas gadījumā likvidatora, viņa palīga vai maksātnespējas administratora kopējās proporcionālās atlīdzības apmērs tiek noteikts no visa apmierināto kreditoru prasījuma apmēra apjoma, ņemot vērā uz likvidācijas vai maksātnespējas procesa ierosināšanas brīdi kredītiestādei brīvi pieejamo aktīvu statusu un apjomu. 

Plānots, ka atlīdzības ierobežojums neattieksies uz kredītiestādes likvidācijas vai maksātnespējas procesiem, kas uzsākti pirms šo grozījumu spēkā stāšanās. 

Finanšu ministrijas sniegtā informācija liecina, ka grozījumi rosināti, ņemot vērā, ka likvidatoru vai maksātnespējas administratoru darbs nav saistīts ar ieguldījumiem, pārdodot likvīdos aktīvus, jo tie jau tāpat ir naudas līdzekļi, kuriem nav piemērojamas būtiskas ar atgūšanu saistītas izmaksas. 

Rosinātie likuma grozījumi ļaus palielināt kreditoriem izmaksājamo līdzekļu apmēru, piemēram, bankas likvidācijas gadījumā. Prognozēts arī, ka tas netieši ļaus samazināt citu kredītiestāžu noguldījumu garantiju fondā maksājamo līdzekļu apmēru saistībā ar maksātnespējīgas kredītiestādes segto noguldījumu garantēto atlīdzību izmaksu, pauž grozījumu autori Finanšu ministrijā. 

Budžeta komisija plānojusi lūgt Saeimu Kredītiestāžu likuma grozījumus iekļaut rītdienas, 1.marta, sēdes darba kārtībā un pieņemt galīgajā lasījumā, informē Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta