Deputāti aicinās premjeru vērtēt ierēdņu neizdarību barikāžu dalībnieku likuma izpildē

(13.02.2018.)

Situācija, ka barikāžu dalībnieki joprojām nevar saņemt likumā paredzētās apliecības, liecina par neieinteresētību risināt jautājumus pēc būtības un pat zināmu tiesisko nihilismu ierēdņu aprindās, uzsver Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča pēc komisijas sēdes, kurā deputāti skatīja progresu likuma “Par 1991.gada barikāžu dalībnieka statusu” ieviešanā. 

Komisijas deputāti nolēma ar vēstuli vērsties pie Ministru prezidenta, aicinot risināt radušos situāciju un vēršot uzmanību uz ierēdņu izpratnes trūkumu par parlamentāras valsts pamatprincipiem.  

Kā noskaidroja deputāti, lai arī likums stājies spēkā šī gada sākumā, progresa tā ieviešanā nav. Barikāžu dalībnieki nevar saņemt likumā paredzētās apliecības, jo valdība joprojām nav pieņēmusi nepieciešamos Ministru kabineta noteikumus, kas noteiktu apliecību izsniegšanas kārtību.   

“Ierēdņi šodien demonstrēja birokrātijas paraugstundu, viens aiz otra stāstot, kādēļ spēkā esoša likuma normas nevar izpildīt. Manuprāt, daudz mazāk enerģijas būtu nepieciešams, lai savstarpēji sadarbotos un vienotos par risinājumu. Vēl jo vairāk tādēļ, ka laika tam ir bijis pietiekami. Likums tapis vairāku gadu garumā un pieņemts jau pērnā gada jūnijā, taču ministriju savstarpējo nesaskaņu dēļ tas joprojām nedarbojas,” pauž A.Barča. 

Kā norāda komisijas vadītāja, deputāti sašutuši par ierēdņu vieglprātīgo attieksmi pret likuma normām: “Daudzi dzīvo savā pasaulē, it kā parlamenta lēmumi uz viņiem neattiektos. Pret likumu ir ačgārna attieksme – tiek atrasti iemesli, kādēļ kaut ko nevar izdarīt, nevis risinājumi, kā izdarīt labāk”.  

Kā šķēršļus likuma ieviešanā uzaicinātās amatpersonas minēja finansējuma trūkumu apliecību izgatavošanai un izsniegšanai, kā arī nespēju vienoties par to, kurā iestādē varēs pārsūdzēt pieņemtos lēmumus par statusa piešķiršanu vai nepiešķiršanu. 

Saeima likumu, kas paredz piešķirt īpašu statusu 1991.gada barikāžu dalībniekiem, pieņēma 2017.gada 22.jūnijā. 

Likums nosaka personu loku, kas atzīstamas par barikāžu dalībniekiem. Tie ir cilvēki, kuri apbalvoti ar 1991.gada barikāžu piemiņas zīmi vai kuriem piešķirts pateicības raksts par piedalīšanos Latvijas neatkarības aizstāvēšanā 1991.gada janvārī un augustā. Šie ļaudis aktīvi darbojās barikādēs, izrādīja iniciatīvu to aizsardzībā, deva ieguldījumu organizatoriskajā un apgādes darbā, lai nosargātu 1990.gada 4.maijā atjaunoto Latvijas Republiku. 

Likums paredz personām, kas atzītas par barikāžu dalībniekiem, tiesības saņemt noteikta parauga apliecības, ko izsniegs 1991.gada barikāžu dalībnieku biedrība. 

Likums “Par 1991. gada barikāžu dalībnieka statusu” stājies spēkā 2018.gada 1.janvārī. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā