Saeima atbalsta profesionālā doktora grāda mākslās ieviešanu

(01.02.2018.)

Saeima ceturtdien, 1.februārī, trešajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja grozījumus Augstskolu likumā, kas paredz ieviest profesionālo doktora grādu mākslās. 

„Šobrīd mākslās iespējams iegūt tikai zinātnisko doktora grādu. Lai gan valstī netrūkst spēcīgu un talantīgu mākslinieku, ikviens, kurš vēlas iegūt profesionālo doktora grādu, diemžēl spiests doties uz ārzemēm. Valsts zaudē daudzas talantīgas personības, kuras aizbrauc un savu karjeru veido ārpus Latvijas robežām,” iepriekš uzsvēra par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs, piebilstot, ka likuma grozījumi varētu pavērt plašākas izglītības iespējas Latvijā arī ārzemju studentiem. 

Zinātniskais grāds mākslās saistīts ar mākslas un kultūras procesu pētniecību, savukārt profesionālā doktora grāda mākslās būtiskākais nosacījums ir mākslas radīšana un mākslinieciskā jaunrade, uzsvērts likumprojekta anotācijā. Iegūt profesionālo doktora grādu mākslās var daudzās Eiropas valstīs, bet Latvija bija vienīgā no trim Baltijas valstīm, kur tas vēl joprojām nebija iespējams. 

Tāpat Latvijas kultūras un mākslas augstskolas nespēja vienlīdzīgi ar citām valstīm iesaistīties Eiropas augstskolu tīkla aktivitātēs, veidojot kopīgas profesionālās doktora studiju programmas mākslās. Kā uzsver likumprojekta autori, profesionālais doktora grāds mākslās veicinās Latvijas kultūras un mākslas augstskolās studējošo konkurētspēju arī starptautiskā vidē. 

Komisijas izstrādātie grozījumi Augstskolu likumu papildina ar jaunu nodaļu par māksliniecisko jaunradi. Tajā uzsvērts, ka mākslinieciskās jaunrades mērķis ir nodrošināt mākslinieciski augstvērtīgu darbu veidošanas prasmju iegūšanu un attīstīt praktiskās iemaņas unikālu māksliniecisku ideju īstenošanā. 

Grozījumi noteic, ka māksliniecisko jaunradi īsteno šādās akadēmiskajās un profesionālajās mākslu studiju programmās: mūzika un skatuves māksla, vizuāli plastiskā māksla, audiovizuālā māksla un mediju māksla, dizains, amatniecība, lietišķā māksla un radošās industrijas. 

Ar likuma izmaiņām regulēta arī mākslinieciskās jaunrades darba vadība, rezultātu publicēšana, kā arī profesionālā doktora grāda mākslās piešķiršanas kārtība. 

Grozījumi Augstskolu likumā stāsies spēkā 1.aprīlī.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde