Juridiskā komisija noslēdz darbu pie likuma “Par tiesu varu” grozījumu otrreizējās caurlūkošanas tiesas priekšsēdētāju karjeras jautājumos

(10.01.2018.)

Saeimas Juridiskās komisijas deputāti trešdien, 10.janvārī, otrreiz caurlūkoja grozījumus likumā “Par tiesu varu” saistībā ar iepriekš Saeimā atbalstītā ierobežojuma, kas liedz vienai un tai pašai personai būt par rajona (pilsētas) vai apgabaltiesas priekšsēdētāju vairāk kā divus termiņus pēc kārtas, atcelšanu.

Saeima 2.novembrī galīgajā lasījumā pieņēma likuma “Par tiesu varu” izmaiņas, cita starpā atceļot ierobežojumu, kas liedz tiesas priekšsēdētājiem ieņemt amatu vairāk kā divus termiņus pēc kārtas. Savukārt Valsts prezidents likuma grozījumus atdeva otrreizējai caurlūkošanai Saeimā, norādot, ka ierobežojuma atcelšana nav vērsta uz tiesu sistēmas attīstību.

Juridiskās komisijas deputāti, noslēdzot darbu pie likuma grozījumu otrreizējas caurlūkošanas, šodien komisijas sēdē lēma atbalstīt Valsts prezidenta iniciatīvu un atstāt spēkā esošo ierobežojumu.

Valsts prezidents vēstulē Saeimai uzsvēris, ka parlamenta lēmums atcelt ierobežojumu rajona (pilsētas) tiesas priekšsēdētājam un apgabaltiesas priekšsēdētājam ieņemt minēto amatu vairāk nekā divus termiņus pēc kārtas nav vērsts uz tiesu sistēmas attīstību. Tāpat prezidents atzīmē, ka reāla rotācija tiesu varas vadošajos amatos veicinātu profesionālo izaugsmi visos tiesu varas līmeņos. Tas ļautu pēc iespējas vairāk tiesnešiem apgūt jaunas profesionālās un vadības prasmes, kā arī mudinātu tiesnešus aktīvāk iesaistīties, risinot visai sabiedrībai būtiskus jautājumus par tiesiskuma nostiprināšanu, pauž R.Vējonis.

Saeima otrreizējā caurlūkošanā likuma grozījumus skatīs 18.janvāra parlamenta sēdē.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā