Ināra Mūrniece: Ķīna ir mums nozīmīgs partneris

(09.01.2018.)

Ķīna ir mums nozīmīgs sadarbības partneris, to apliecina tik augsta politiskā līmeņa – Ziemeļu un Baltijas valstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāju – kopīgā vizīte Ķīnā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Pekinā tiekoties ar Ķīnas augstākajām amatpersonām. 

NB8 valstu parlamentārieši tikās ar Ķīnas Nacionālā tautas kongresa Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāju Džanu Dedzjanu (Zhang Dejiang), Ķīnas Tautas Republikas Valsts padomes locekli Jangu Dzječi (Yang Jiechi), kā arī Tautas pārstāvju sapulces Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Fu Jingu (Fu Ying). 

Saeimas priekšsēdētāja sarunās ar Ķīnas partneriem uzsvēra, ka izaicinājumi pasaulē liek mums visiem strādāt kopā, lai saglabātu tiesiskumā balstīto starptautisko kārtību. “Ķīnai ir pieaugoša globāla ietekme, un mēs novērtējam Ķīnas gatavību aktīvāk darboties starptautiskajā arēnā, arī Parīzes vienošanās par klimatu ieviešanā,” sacīja I.Mūrniece.

Ekonomika ir mūsu valstu sadarbības priekšplānā, teica Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka Ķīna ir globālās ekonomiskās izaugsmes dzinējspēks. Mūsu kopīgās intereses ir Ķīnas un Eiropas infrastruktūras savienojamība, tirdzniecība un investīcijas. I.Mūrniece norādīja, ka parlamentu kontakti ir ļoti būtiski, jo sekmē sadarbību ekonomikas, kultūras un citās jomās.

Atzīmējot Latvijas un Ķīnas veiksmīgo divpusējo dialogu, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka mūsu uzņēmējus interesē preču un pakalpojumu tirdzniecība, Ķīnas tirgus pieejamība. Latvijas prioritātes sadarbībā ar Ķīnu ir arī transports un loģistika, tūrisms un izglītība. “Mēs uzskatām, ka Ķīnas Joslas un ceļa iniciatīva pavērs jaunas iespējas Ķīnas un Eiropas infrastruktūras savienojamībai,” teica I.Mūrniece. Latvijas aktīvā iesaiste formātā 16+1 sadarbībā ar Ķīnu papildina kopējo Eiropas Savienības un Ķīnas dialogu. 

Ar Ķīnas partneriem apspriesti ar drošību saistītie jautājumi, īpaši saspīlējums Korejas pussalā. NB8 valstu parlamentu priekšsēdētāji uzsvēra nepieciešamību pēc Eiropas un Ķīnas kopīgiem pūliņiem pasaules stabilitātes un starptautiskās kārtības sargāšanā. 

Vizītē Saeimas priekšsēdētāja apmeklēja arī Latvijas Republikas vēstniecību Ķīnā, kur ar vēstnieku Māri Selgu, kā arī vēstniecības darbiniekiem no Ārlietu ministrijas, Satiksmes ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārrunāja darba aktualitātes.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157692043880775
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests


Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde