Noteiks Otrā pasaules kara dalībnieka statusu

(21.12.2017.)
Galerija

Saeima ceturtdien, 21.decembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja likumu, kas paredz noteikt Otrā pasaules kara dalībnieka statusu un tā piešķiršanas kārtību.

Likums paredz par Otrā pasaules kara dalībniekiem atzīt tās personas, kuras laika posmā no 1940.gada 17.jūnija līdz 1945.gada 2.septembrim citu valstu regulāro militāro vienību sastāvā ir piedalījušās bruņotā cīņā pret PSRS, nacistiskās Vācijas vai tās sabiedroto militārajiem formējumiem. Lai iegūtu Otrā pasaules kara dalībnieka statusu, personām jābūt arī Latvijas pilsoņiem, kuri 1940.gada 17.jūnijā bija Latvijas pilsoņi, vai arī tagadējiem Latvijas pilsoņiem, kuri bija legāli iebraukuši Latvijā un 1940.gada 17.jūnijā bija tās pastāvīgie iedzīvotāji. Tāpat Otrā pasaules kara dalībnieka statusu varēs iegūt tagadējie Latvijas pilsoņi, kuri 1940.gada 17.jūnijā varēja pretendēt uz Latvijas pilsonību, balstoties uz likuma “Par pavalstniecību” redakciju, kas bija spēkā 1940.gada 17.jūnijā.

Likumā noteikta kārtība, kādā persona var iegūt Otrā pasaules kara dalībnieka statusu. Tāpat norādīts, kuras personas nevar atzīt par Otrā pasaules kara dalībniekiem, to skaitā cilvēkus, kuri izdarījuši noziegumus bez noilguma, darbojušies noziedzīgās organizācijās un kuri ir sodīti un nav reabilitēti par kara laikā izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, kuri uzskaitīti likumā, neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

Otrā pasaules kara dalībniekiem paredzēts izsniegt noteikta parauga apliecību un krūšu nozīmi. Pašvaldība būs tiesīga lemt par sociālo garantiju piešķiršanu kara dalībniekiem un sava budžeta ietvaros piešķirt viņiem atvieglojumus pašvaldību nodevu maksāšanā vai pakalpojumu saņemšanā.

Paredzēts, ka lēmumu par Otrā pasaules kara dalībnieka statusa noteikšanu pieņems Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes amatpersona četru mēnešu laikā no iesnieguma saņemšanas.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā