Mandātu komisija sagatavo Saeimas lēmuma projektu par iniciatīvu mainīt PVN likmes pārtikas produktiem

(07.12.2017.)

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ceturtdien, 7.decembrī, sagatavojot Saeimas lēmuma projektu, noslēdza darbu pie kolektīvā iesnieguma “Samazināt PVN ikdienā nepieciešamajiem, veselīgajiem produktiem, palielināt kaitīgajiem!” izskatīšanas. 

Lēmuma projektā teikts, ka saskaņā ar šī gada novembrī Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā no nākamā gada Latvijā tiks ieviesta PVN samazinātā likme piecu procentu apmērā. To piemēros Latvijai raksturīgu svaigu augļu, ogu un dārzeņu piegādēm, tādējādi vairāk nekā 10 tūkstošu Latvijas pilsoņu kolektīvais iesniegums tiek atzīts par apmierinātu saistībā ar prasību PVN samazināt Latvijai raksturīgiem dārzeņiem un augļiem. 

Attiecībā uz iniciatīvas autoru ierosinājumu palielināt PVN līdz 31 procentam saldinātajiem dzērieniem un konditorejas izstrādājumiem, kuri satur mākslīgi iegūtas transtaukskābes, un produktiem, kuriem pievienotais sāls daudzums pārsniedz 1,25 gramus uz 100 gramiem produkta, Mandātu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs uzsver, ka jāņem vērā valdības atbalstītās valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2020.gadam, kas neparedz nodokļu paaugstināšanu. 

Savukārt saistībā ar ierosinājumu par PVN likmes samazināšanu citiem iesniegumā minētajiem pārtikas produktiem atbildīgo ministriju un iestāžu pārstāvji komisijā iepriekš atzīmējuši, ka Latvijai ir saistoša Eiropas Savienības direktīva, kas neparedz vairāk nekā vienas pievienotās vērtības nodokļa standartlikmes un divu samazināto PVN likmju piemērošanu. 

PVN pamata likme pārtikai patlaban ir 21 procents, bet samazināto likmi 12 procentu apmērā piemēro zīdaiņiem paredzēto specializēto pārtikas produktu piegādēm, medikamentiem, medicīniskajām ierīcēm, pasažieru pārvadājumiem iekšzemē, mācību literatūrai, periodiskajiem izdevumiem, izmitināšanas pakalpojumiem tūrisma nozarē, koksnes kurināmajam un siltumenerģijai mājsaimniecībām. 

Iniciatīva Saeimā iesniegta šī gada augustā, un to parakstījuši 10 015 Latvijas pilsoņi. Iniciatīvas autori iesniegumā aicinājuši samazināt PVN likmi līdz pieciem procentiem svaigai gaļai un zivīm, medum, olām, pilngraudu produktiem, Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem, pienam un tā izstrādājumiem, kuri nav papildus saldināti – biezpienam, sieram, sviestam, kefīram, paniņām, bezpiedevu jogurtam. 

Lēmuma projektu, ko sagatavojusi par kolektīvo iesniegumu virzību parlamentā atbildīgā Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, Saeimā plānots skatīt 14.decembrī, informē komisijas priekšsēdētājs V.Orlovs.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt