Deputāti Tbilisi apliecina Baltijas valstu atbalstu Austrumu partnerības politikai

(04.12.2017.)

Austrumu partnerības valstīm svarīga cieša sadarbība, atbalsts un patiesa komunikācija. Tas ir ceļš uz Austrumu partnerības valstu ciešāku integrāciju Eiropas Savienībā (ES), uzsvēra Saeimas deputāti, Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi piedaloties Austrumu partnerības samita rezultātu izvērtēšanas pasākumā.

Deputāti akcentēja, ka novembra nogalē Briselē aizvadītais piektais Austrumu partnerības samits ir patiess veiksmes stāsts. Panākta vienošanās par samita deklarāciju, kura ietver 20 mērķpasākumus, kam jākalpo kā konkrētam ceļvedim Austrumu partnerības valstu - Armēnijas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Gruzijas, Moldovas un Ukrainas – ciešākai integrācijai ES. Tieši praktiski rezultāti ir tas, kas visvairāk nepieciešams Austrumu partnerības valstu iedzīvotājiem, norādīja deputāti.

„Katra no dalībvalstīm deklarācijā saskata sev svarīgo, un dokuments kalpos kā ceļa karte turpmākam darbam,” uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne. Latvija un Baltijas valstis neļaus Austrumu partnerībai pazust no ES dienaskārtības. Mēs esam kā tilts uz pārējām ES valstīm, skaidrojot Austrumu partnerības politikas nozīmību. Tas iespējams tādēļ, ka mēs vislabāk izprotam to, cik svarīgi ir uzturēt šo valstu virzību uz ES un tās vērtībām, piebilda L.Čigāne.

Vienlīdz būtiski, ka Austrumu partnerības samita laikā rīkoti arī citi pasākumi, kuros uzsvars likts uz praktisku sadarbību. Kā piemēru var izcelt konferences mediju un pilsoniskās sadarbības stiprināšanai, uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

Austrumu partnerības valstīm īpaši svarīgs ir atbalsts cīņā pret viltus ziņām un hibrīddraudiem. Ar šiem izaicinājumiem saskaras gan Austrumu partnerības valstis, gan visa ES, tāpēc svarīgi saglabāt vienotu un koordinētu pozīciju, stājoties pretim šiem izaicinājumiem, akcentēja O.Ē.Kalniņš.

Diskutējot par Austrumu partnerības politikas nākotnes perspektīvām, izvērtēšanas sanāksmes dalībnieki uzsvēra, ka visām Austrumu partnerības valstīm konsekventi jāturpina reformu ceļš.

Kā akcentēja L.Čigāne, vienlīdz svarīgi ir uzturēt individuālu pieeju attiecībās ar katru Austrumu partnerības valsti, lai veidotu sadarbību tādā apmērā, kādā katra valsts to vēlas.

Saeimas un Latvijas vēstniecības Gruzijā organizētajā sanāksmē Tbilisi piedalījās arī Austrumu partnerības valstu parlamentārieši, Latvijas vēstnieks Ukrainā Juris Poikāns, Igaunijas vēstniece Gruzijā Kai Kārelsone (Kai Kaarelson) un Gruzijas Politikas institūta izpilddirektors Kornelijs Kakačija (Kornely Kakachia).

Tradīcija Austrumu partnerības samita rezultātus izvērtēt parlamentārā līmenī iedibināta Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā pēc Saeimas iniciatīvas.

Uz Tbilisi devusies Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja L.Čigāne, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs O.Ē.Kalniņš un Ārlietu komisijas loceklis Artis Rasmanis. Tbilisi Latvijas delegācija piedalās arī Gruzijas Valsts prezidenta kancelejas rīkotajās stratēģiskajās diskusijās, kurās galvenā uzmanība veltīta drošības un aizsardzības jautājumiem, kā arī Gruzijas parlamenta organizētajā konferencē „Eiropas Savienība un partneri - daudzveidība stiprākai vienotībai”.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157663299334228
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem