Lolita Čigāne aicina mazināt nezināšanu par ES

(28.11.2017.)

“Eiropas Savienības lielākais ienaidnieks ir nezināšana. Brexit referendumā Apvienotās Karalistes balsstiesīgie īsti nezināja, par ko balso, proti, viņi nezināja, kādas var būt balsojuma praktiskās sekas,” uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne, uzrunājot klātesošos Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju konferencē (COSAC) Igaunijā diskusiju blokā par ES nākotni.

“Mēs esam pieredzējuši, ka iedzīvotāji, saņemot objektīvu informāciju, kļūst pozitīvi noskaņoti pret Eiropas Savienību,” pauda L.Čigāne, kā piemērus minot virkni mazo un vidējo uzņēmumu, kā arī zemnieku saimniecību pārstāvjus.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja rosināja konferencē diskusiju par to, ko ES varētu darīt, lai veicinātu sabiedrības izpratni par ES un cīnītos pret spekulācijām. ES Brexit sarunu vadītājs Mišels Barnjē (Michel Barnier) sacīja, ka, informējot par ES darbu, nedrīkst pielietot tikai “vertikālu pieeju”; lai mazinātu nezināšanu, ES ir jāstrādā kopā ar valstu parlamentiem un vietējām iestādēm.

Savukārt diskusijā par ES drošību Eiropas lietu komisijas vadītāja uzsvēra nepieciešamību stiprināt ES valstu savstarpējo uzticību. Īpaši būtiska tā ir reizēs, kad ES dalībvalstīm ir informācija par potenciāliem riskiem citu valstu iedzīvotāju drošībai, sacīja L.Čigāne.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja, komisijas priekšsēdētājas biedrs Armands Krauze un komisijas deputāts Atis Lejiņš no 26. līdz 27.novembrim darba vizītē uzturas Igaunijā, kur piedalās COSAC sanāksmē, ko ik pusgadu rīko ES Padomē prezidējošās valsts parlaments. Šī pusgada sanāksmes dienas kārtībā ir jautājumi par ES nākotni, vienoto digitālo tirgus, ES drošības savienību un migrācijas ārējiem aspektiem, kā arī dalīšanās pieredzē, tuvinot ES jautājumus sabiedrībai.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde