Valsts pārvaldes komisija atbalsta papildu finansējuma piešķiršanu vēlēšanu komisijām un priekšvēlēšanu raidījumiem komercmedijos

(31.10.2017.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 31.oktobrī, vienbalsīgi atbalstīja Centrālas vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu par papildu finansējuma nepieciešamību vēlēšanu komisiju darbinieku atlīdzības nodrošināšanai. 

Tāpat Valsts pārvaldes komisijas deputāti šodien atbalstīja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšlikumu par papildu līdzekļu piešķiršanu Saeimas priekšvēlēšanu raidījumu veidošanai komerciālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu televīzijas programmās sabiedriskā pasūtījuma ietvaros.   

“Komisijā diskutējām un vienojāmies priekšlikumus virzīt tālāk. Uzskatām, ka ir būtiski, kā organizēts vēlēšanu process, kāda ir tā efektivitāte un ar kādu motivāciju vēlēšanu komisijās un iecirkņos cilvēki strādā. Tāpat ir svarīgi, lai iedzīvotāji priekšvēlēšanu diskusijām un debatēm varētu sekot līdzi ne tikai sabiedriskajos, bet arī komercmedijos, savukārt politiskajiem spēkiem priekšvēlēšanu raidījumos būtu visiem vienādas tiesības uzrunāt savus vēlētājus,” komisijas lēmumu pamato Valsts pārvaldes komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs. 

Komisija priekšlikumus par papildu finansējuma piešķiršanu 324 tūkstošu eiro CVK un 145 tūkstošu eiro apmērā NEPLP nolēma iesniegt par nākamā gada valsts budžeta projekta izskatīšanu Saeimā atbildīgajā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā. Kā finansējuma avots plānoti līdzekļi neparedzēti gadījumiem. 

Papildu finansējums CVK nepieciešams, lai varētu paaugstināt darba samaksas likmes vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu darbiniekiem, kas nav mainījušās kopš 2007.gada, deputātus komisijas sēdē informēja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars. 

CVK, ņemot vērā zemo atalgojumu, pauž bažas, vai turpmāk vēlēšanu komisijas varēs nokomplektēt ar kompetentiem un pienācīgi kvalificētiem darbiniekiem, un tas varētu negatīvi ietekmēt nākamo Saeimas vēlēšanu norisi. 

Savukārt NEPLP locekle Gunta Līdaka šodienas sēdē deputātus informēja, ka papildu līdzekļi komerciālajiem elektroniskajiem medijiem nākamgad nepieciešami, lai varētu īstenot sabiedrisko pasūtījumu par iedzīvotāju informēšanu saistībā ar vēlēšanu procesiem, piemēram, organizēt Saeimas priekšvēlēšanu debates un diskusiju raidījumus.  

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā