Paredzēs atbalstu par neatkarību balsojušo deputātu sabiedriskajai darbībai

(26.10.2017.)

Lai sekmētu par Latvijas neatkarības atjaunošanu balsojušo deputātu aktīvu darbību Augstākās padomes popularizēšanā, kā arī ieguldījumu patriotiskajā audzināšanā un pilsoniskās sabiedrības attīstībā, Saeima ceturtdien, 26.oktobrī, pirmajā lasījuma pieņēma likuma grozījumus, paredzot tiesisko ievaru finansiāla atbalsta sniegšanai Augstākās padomes deputātu rīkotajiem pasākumiem. 

To paredz grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu tiesisko stāvokli un pensijām”, kurus Saeima šodien nolēma skatīt steidzamības kārtā līdz ar valsts budžeta 2018.gadam likumprojektiem. Par likumprojekta virzību kā atbildīgā noteikta Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Likuma izmaiņas iniciējuši visu Saeimas frakciju pārstāvji, tostarp visi Saeimas Prezidija locekļi. 

Par neatkarību balsojušo deputātu sabiedrisko darbību un viņu iesaistīšanos dažādu piemiņas un atceres pasākumu īstenošanā atbalsta gan Igaunijas, gan Lietuvas valstu parlamenti. Turklāt Lietuvas parlamenta budžetā ik gadu tiek paredzēti līdzekļi bijušo deputātu un deputātu kluba darbības atbalstam. Savukārt Latvijā līdz šim likumu līmenī nav bijusi skaidra un pārskatāma sistēma tam, kā atbalstīt bijušos Augstākās padomes deputātus Latvijas valsts vēstures pētīšanā, nacionālas kultūrvides saglabāšanā un sabiedrības izglītošanā. 

Saskaņā ar likumprojektu deputātiem, kuri balsojuši par Latvijas neatkarību, varēs sniegt finansiālu un materiālu atbalstu, tostarp transporta pakalpojumu veidā tādu reprezentācijas pasākumu īstenošanai, kas saistīti ar Augstākās padomes darbību valsts neatkarības atjaunošanā. 

Finansējuma pieprasījumu nākamajam saimnieciskajam gadam un turpmākajiem trim gadiem izvērtēšanai Saeimas Prezidijam varēs sagatavot un iesniegt biedrība “4.maija Deklarācijas klubs”. To dibinājuši Augstākās Padomes deputāti, kuri balsojuši par neatkarības atjaunošanas deklarāciju 1990.gada 4.maijā un par likumu “Par Latvijas Republikas valstisko statusu” 1991.gada 21.augustā. 

Ar grozījumiem plānots noteikt tiesisko ietvaru atbalsta sniegšanai no Saeimas budžetā šim mērķim paredzētajiem valsts budžeta līdzekļiem, nosakot skaidru un caurskatāmu procedūru šāda finansējuma pieprasījuma sagatavošanai un iesniegšanai. 

Par likuma “Par Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu tiesisko stāvokli un pensijām” grozījumiem galīgajā lasījumā Saeimā plānots lemt 22.novembrī.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt