Saeima galīgajā lasījumā lems par ziedojumu ierobežošanu partijām

(26.10.2017.)

Saeima ceturtdien, 26.oktobrī, galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā. Tie paredz, ka no nākamā gada fiziskās personas partijām drīkstēs veikt dāvinājumu (ziedojumu), iemaksāt biedru naudu un iestāšanās naudu no saviem ienākumiem, kuru kopējais apmērs nedrīkstēs pārsniegt 30 procentus no šo personu iepriekšējā kalendārajā gadā gūtajiem ienākumiem. Ar likuma izmaiņām plānots novērst iespēju fiziskajām personām neatļauti iesaistīties līdzekļu ziedošanā vai dāvināšanā politiskajām partijām. 

Otrajā lasījumā darba kārtībā iekļauti nodokļu un nodevu likuma grozījumi, kas paredz pasākumus valsts nodevu administrēšanas procesa un ieņēmumu uzskaites sistēmas pilnveidošanai. 

Vēl otrajā lasījumā Saeima skatīs izmaiņas aviācijas likumā, kas paredz novērst nepilnības nozares regulējumā, tostarp ieviest Starptautiskās Civilās aviācijas organizācijas prasības. 

Otrajā lasījumā deputāti vērtēs arī grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz tiesības Valsts policijas amatpersonai ar rajona (pilsētas) tiesas tiesneša lēmumu pieprasīt elektronisko sakaru komersantam datus par tā abonentu vai reģistrētu lietotāju, ja tas veicis fizisku vai emocionālu vardarbību pret bērnu. 

Tāpat otrajā lasījumā plānots skatīt likumprojektu, kas paredz atzīt Apvienoto Nāciju Organizācijas ietvaros izveidotās Starptautiskās tiesas obligāto jurisdikciju, un līdz ar to Latvija varēs vērsties un būt viena no pusēm Starptautiskajā tiesā, lai risinātu starptautiskus strīdus. 

Savukārt pirmajā lasījumā rīt Saeima lems par jauna Konsulārā reglamenta likuma projektu, kas nodrošinās tiesisko regulējumu konsulāro funkciju veikšanai atbilstoši aktuālajām prasībām. Jaunā likuma mērķis ir ārvalstīs nodrošināt personām valsts garantētu konsulāro aizsardzību, kā arī noteiktu publisko pakalpojumu un no Latvijas Republikas starptautiskajām saistībām izrietošo pakalpojumu pieejamību. 

Konceptuāli pirmajā lasījumā deputāti vērtēs arī Lauku atbalsta dienesta likuma grozījumus, kas paredz, ka dokumentus valsts un Eiropas Savienības atbalsta saņemšanai lauksaimnieki varēs iesniegt tikai elektroniski. 

Lai pilnveidotu regulējumu attiecībā uz emisiju kvotām un gaisa piesārņojumu, Saeima rīt pirmajā lasījumā plānojusi skatīt grozījumus likumā “Par piesārņojumu”.   

Rītdien plānots izskatīt vairākus likumprojektus, kas saistīti ar direktīvas ieviešanu, lai nepieļautu finanšu sistēmas izmantošanu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai vai teroristu finansēšanai. 

Deputāti arī lems, vai izskatīšanai komisijās nodot vienotās atlīdzības likuma grozījumus, kas paredz valsts atbalsta pasākumus karavīram, kurš atrodas ilgstošā mācību komandējumā, un grozījumus likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kas paredz saglabāt līdzšinējo kārtību vecāku pabalsta aprēķināšanas kārtībā. 

Rītdienas Saeimas sēdes darba kārtībā ir arī pieprasījums Ministru prezidentam Mārim Kučinskim par minimālās algas celšanu, kā arī lēmuma projekts par Latvijas Republikas 2016.gada pārskata par valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem apstiprināšanu. 

Saeimas 26.oktobra sēdes darba kārtībā ir 32 jautājumi. 

Ceturtdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt