BA Latvijas delegācija: jānoslēdz vienošanās par neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu Latvijas-Lietuvas pierobežā

(25.10.2017.)
Galerija

Latvijai un Lietuvai svarīgi pēc iespējas ātrāk noslēgt vienošanos par savstarpēju sadarbību neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanā valstu pierobežas teritorijā, trešdien, 25.oktobrī, uzsvēra Baltijas Asamblejas (BA) Latvijas delegācija, Saeimas namā tiekoties ar Ministru prezidentu Māri Kučinski.

BA pārstāvji un premjers bija vienisprātis, ka jautājums par neatliekamo medicīnisko palīdzību Latvijas-Lietuvas pierobežā ir „iestrēdzis”, lai gan ar Igauniju šāda vienošanās noslēgta jau pirms vairākiem gadiem. Līdzšinējā sadarbība ar Igauniju ir veiksmīga un parāda to, cik būtiski ir noslēgt vienošanos, lai pēc iespējas ātrāk un efektīvāk pierobežā palīdzētu nelaimē nonākušajiem cilvēkiem.

Pārrunājot līdzšinējo sadarbību Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu līmenī, BA Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns kā īpaši veiksmīgu piemēru izcēla Baltijas valstu kopīgi organizētos iepirkumus medicīnas nozarē. Kopīgie vakcīnu iepirkumi ļāvuši trim Baltijas valstīm kopumā ietaupīt gandrīz divus miljonus eiro. 

Kopīgi medicīniskie iepirkumi bija būtiska BA darba prioritāte, un varam būt gandarīti, ka plāni īstenojušies. Tā ir veiksmīga platforma un piemērs tam, kā nākotnē attīstīt ciešāku sadarbību iepirkumiem arī citās nozarēs, akcentēja J.Vucāns.

BA Latvijas delegācija bija vienisprātis ar premjerministru, ka aktuāli rosināt kopīgus iepirkumus militārajām vajadzībām, taču līdz šim Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sadarbībā nav panākts vēlamais progress.

Tāpat deputāti ar premjerministru pārrunāja Baltijas valstu sadarbību drošības un enerģētikas jomā, kā arī diskutēja par Rail Baltica dzelzceļa savienojuma izveidi un citiem jautājumiem, tostarp gaidāmo BA gadskārtējo sesiju, kas norisināsies 9. un 10.novembrī Igaunijas galvaspilsētā Tallinā.

 

Informācija par BA:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.


Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157686560974502
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem