Laimdota Straujuma: Latvijas ekonomika patlaban ir stabila, bet jāceļ produktivitāte

(18.10.2017.)

Šobrīd Latvijas ekonomika pieaug un ir vērojama makroekonomiskā stabilitāte. Tomēr darba tirgū aktuāls ir sasprindzinājums un pastāv strukturālā bezdarba riski. Ilgtermiņā riskus var radīt arī straujāks darbaspēka izmaksu pieauguma temps salīdzinājumā ar produktivitātes pieaugumu. To trešdien, 18.oktobrī, pēc Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputātu tikšanās ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu sacīja komisijas priekšsēdētāja Laimdota Straujuma. 

Iepazīstinot deputātus ar šī brīža makroekonomiskās attīstības tendencēm un gaidāmajiem izaicinājumiem, A.Ašeradens uzsvēra, ka ekonomikas izaugsmes temps nākotnē būs tieši atkarīgs no produktivitātes pieauguma, kas patlaban ir aktuāls jautājums vairākās tautsaimniecības nozarēs. Šobrīd darbaspēka izmaksas aug straujāk nekā produktivitāte. 

Ministrs atzīmēja, ka konkurētspējīgākās nozares Latvijā ir kokapstrāde, tai seko lauksaimniecība un mežsaimniecība, nemetālisko minerālu ražošana un transporta nozare, un tās ekonomikas izaugsmei nākotnē riskus neradīs. 

Savukārt pārējām nozarēm, tostarp, ķīmiskajai rūpniecībai, mašīnu un iekārtu ražošanai, pastāv risks saskarties ar darbaroku un zināšanu trūkumu vienlaikus ar pieaugošu pieprasījumu pēc augstākas darba algas. Šādā situācijā uzņēmumu izmaksas var pieaugt straujāk, un tas var būt par iemeslu konkurētspējas kritumam, pauda ekonomikas ministrs. 

Lai šāds scenārijs neīstenotos, ekonomikas ministrija apņēmusies veikt virkni pasākumu produktivitātes celšanai, kā arī risināt darbaspēka trūkuma jautājumu, uzsvaru liekot uz konkrētu profesiju apguvi un pārkvalifikāciju. Plānoti arī pasākumi darbaspēka mobilitātes veicināšanai, piemēram, atbalsts zemo cenu īres namu būvniecībā teritorijās, kur trūkst darbaspēks. 

Deputāti komisijas sēdē ar ministru pārrunāja arī, kā mūsu valsts ekonomiku ietekmē Eiropas Savienības fondu naudas ieplūšana un iedzīvotāju migrācijas izraisītais darbaroku trūkums.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā