Saeima ratificē ES un Kubas sadarbības nolīgumu

(12.10.2017.)

Saeima ceturtdien, 12.oktobrī, ratificēja Politiskā dialoga un sadarbības nolīgumu starp Eiropas Savienību (ES) un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Kubas Republiku, no otras puses. Šis ir pirmais divpusējais nolīgums starp ES un Kubu, un ar to tiks izveidots tiesiskais regulējums ciešākam politiskajam dialogam un sadarbībai. 

Nolīguma mērķis ir uzlabot ES un Kubas attiecības politiskā dialoga ceļā, lai tostarp veicinātu demokrātijas principu un cilvēktiesību ievērošanu un meklētu kopīgus risinājumus tādiem globāliem izaicinājumiem kā drošība, terorisms un masu iznīcināšanas ieroču neizplatīšana, kā arī korupcijas, organizētās noziedzības un narkotiku ražošanas un izplatības apkarošana. Vienlaikus nolīgums sniegs atbalstu Kubas ekonomikas un sabiedrības modernizācijai. 

ES un Kuba attiecības atjaunoja 2008.gadā, un kopš tā laika regulāri notikušas abu pušu augsta līmeņa amatpersonu tikšanās. Kopš attiecību atjaunošanas Eiropas Komisija Kubai piešķīrusi ievērojamus finanšu līdzekļus, lai veicinātu tās attīstību un sadarbību pārtikas drošības, klimata izmaiņu, atjaunojamās enerģijas, kultūras un izglītības jomā. ES līdz 2020.gadam plāno sniegt finansiālu atbalstu vairāku desmitu miljonu eiro apmērā Kubas tālākai attīstībai, īpaši veicinot ilgtspējīgu lauksaimniecību, pārtikas drošību un vides aizsardzību, kā arī ekonomisko un sociālo modernizāciju.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde