Aldis Adamovičs: internātskolas nedrīkst būt slēgta vide bērniem no nelabvēlīgām ģimenēm

(11.10.2017.)

„Internātskolu sistēmā nepieciešamas pārmaiņas, un uzmanības centrā jābūt izglītības kvalitātei. Internātskolas neviens negrasās likvidēt, taču nepieciešama aktīvāka pašvaldību līdzdalība. Pats svarīgākais ir iestāties par bērna interesēm, tādēļ internātskola nedrīkst būt kā slēgta vide, kurā pulcējas skolēni no nelabvēlīgām vai trūcīgām ģimenēm, tādējādi veicinot vēl dziļāku bērnu sociālo izstumtību,” trešdien, 11.oktobrī, pēc sēdes uzsvēra Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs.

Izglītības komisijas sēdē deputāti diskutēja par internātskolu turpmāko darbību. Nākamgad paredzēts saglabāt mērķdotāciju pedagogiem, bet internātskolu uzturēšanai paredzēto finansējumu atstāt pašvaldību pārziņā.

Kā sēdē deputātus informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji, šobrīd valstī darbojas 12 pašvaldību padotībā esošas internātskolas, kurās kopā ir 1848 audzēkņi. No tiem 985 jeb 53 procenti ir bāreņi, bez vecāku gādības palikušie vai arī bērni no trūcīgām, maznodrošinātām ģimenēm. 

Izglītojamo skaits pašvaldību padotībā esošajās internātskolās ar katru gadu samazinās. No 2004.gada 1.septembra līdz 2017.gada 1.septembrim izglītojamo skaits samazinājies par 55 procentiem, uzsvēra IZM Valsts sekretāra vietniece, Izglītības departamenta direktore Evija Papule.

IZM pārstāve akcentēja, ka daļa internātskolu atrodas netālu no citām skolām, kas īsteno tādas pašas izglītības programmas un vairākos gadījumos tuvumā esošajām skolām ir arī internāti. Šobrīd IZM no valsts budžeta sedz pašvaldību internātskolu uzturēšanas izdevumus, kas ir ministrijai neatbilstoša funkcija. No nākamā gada šo summu paredzēts novirzīt pedagogu darba samaksas paaugstinājumam.

Kā uzsvēra Saeimas Izglītības komisijas priekšsēdētājs A.Adamovičs, internātskolas pilda arī sava veida sociālo funkciju, palīdzot bērniem no ģimenēm, kurās ir sarežģīti ģimenes apstākļi. Uzklausot sēdē internātskolu pārstāvju satraukumu par plānotajām pārmaiņām, deputāti aicināja katru skolu skatīt atsevišķi, kopā ar pašvaldību meklējot piemērotāko risinājumu.

Saeimas Izglītības komisija arī turpmāk pievērsīsies jautājumam par internātskolu attīstību, jo svarīgi rast piemērotāko modeli internātskolu turpmākajai darbībai, lai neciestu bērnu intereses, sacīja A.Adamovičs.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt