Saeimā notiks grāmatas “Neatkarības čuksti: Latviešu pagaidu nacionālās padomes vēsture” svinīga atvēršana

(11.10.2017.)

Ceturtdien, 12.oktobrī, Saeimas namā svinīgā pasākumā atvērs Jāņa Tomaševska grāmatu Neatkarības čuksti: Latviešu pagaidu nacionālās padomes vēsture”. Grāmatas centrā ir notikumi un cilvēki, kas radīja pamatu Latviešu pagaidu nacionālās padomes (LPNP) veidošanai. LPNP uzskata par pirmo nopietno soli neatkarīgas Latvijas dibināšanā.

Pasākumu atklās un klātesošos uzrunās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Tāpat svinīgajā pasākumā uzrunu teiks Valkas pilsētas mērs Vents Armands Krauklis un grāmatas autors Jānis Tomaševskis – vēsturnieks un Latvijas Kara muzeja Otrā pasaules kara vēstures nodaļas vadītājs.

Grāmatā aprakstīti LPNP radīšanas priekšnoteikumi, dibināšana un darbība. Monogrāfijā īpaša uzmanība veltīta Valkai un tās kļūšanai par faktisko Latvijas galvaspilsētu pēc Rīgas krišanas. Valkā sapulcējās latviešu pilsoniskā inteliģence, vienojoties Latvijas valsts dibināšanas centienos. Pētījums hronoloģiski aptver laikposmu no 20.gadsimta sākuma līdz 1918.gada novembrim, kad uz LPNP un Demokrātiskā bloka bāzes tika izveidota Tautas padome, kas pasludināja neatkarīgu Latviju, atzīmē grāmatas autors.

LPNP bija pirmā organizācija, kas Latvijas cilvēkiem un starptautiskajai sabiedrībai ļāva noticēt, ka Latvija var būt apvienota, neatkarīga un demokrātiska valsts.

Grāmatas atvēršana 12.oktobrī notiks Saeimas nama Dzeltenajā zālē Jēkaba ielā 11 un sāksies pulksten 10.35.

Informācija medijiem:
Pasākuma laikā foto un video iespēja.

Mediju pārstāvjus, kuriem nav pastāvīgās akreditācijas darbam Saeimā, pasākuma atspoguļošanai lūdzam pieteikties, rakstot e-pastu uz prese@saeima.lv vai zvanot 67087244.

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde