Komisiju kopsēdē pārrunā aktualitātes cilvēktiesību un sociālo tiesību aizsardzības jomā

(03.10.2017.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija un Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 3.oktobrī, sanāca uz kopsēdi, lai kopā ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem pārrunātu iespēju uzlabot situāciju cilvēktiesību un sociālo tiesību aizsardzības jomā.

Komisijas kopā ar pārstāvjiem no biedrības „EAPN-Latvia”, Latvijas Pensionāru federācijas un Dobeles Invalīdu biedrības pārrunāja problēmas, kas skar nodarbinātību, mājokļa un veselības aprūpes pieejamības jautājumus maznodrošinātiem iedzīvotājiem, pabalstu un pensiju apmēru, kā arī cīņu pret nabadzību.

Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča sēdē sacīja, ka ir nepieciešams uzlabot sociālo dienestu un Valsts probācijas dienesta darbu, lai efektīvāk iesaistītos  nabadzības riskam pakļauto personu problēmu risināšanā. Viņa apliecināja Sociālo un darba lietu komisijas gatavību turpināt sadarbību ar Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju, lai kopā ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem risinātu sasāpējušos jautājumus.

Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne atzinīgi vērtēja nevalstisko organizāciju viedokli un iesaisti nabadzības riskam pakļauto iedzīvotāju un iedzīvotāju ar zemiem ienākumiem situācijas uzlabošanā.

Sēdē piedalījās arī Labklājības ministrijas, Veselības ministrijas, Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas un Tiesībsarga biroja pārstāvji.

Šogad veikti būtiski uzlabojumi nabadzības apkarošanas jomā, tāpat pozitīvas izmaiņas nesīs gan pieņemtā nodokļu reforma, gan pensiju indeksācija, atbildot uz nevalstisko organizāciju paustajām bažām, norādīja nozaru ministriju pārstāvji. Plānots, ka šīs nedēļas Saeimas sēdē izskatīšanai komisijās nodos Veselības aprūpes finansēšanas likumu, kas paredz valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu finansēšanas un saņemšanas principus un nosacījumus, tai skaitā veselības aprūpes pakalpojumu klāstu un apjomu, kādā noteiktas iedzīvotāju grupas un personas būs tiesīgas saņemt valsts finansētos veselības aprūpes pakalpojumus.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta