Atvērto durvju dienā Saeimā varēs iepazīt Latvijas karoga vēsturi

(25.09.2017.)

Saeima piektdien, 29.septembrī, jau desmito gadu pēc kārtas aicina uz Atvērto durvju dienu un par godu gaidāmajai Latvijas simtgadei piedāvā tuvāk iepazīt mūsu valsts karoga vēsturi. Saeimas nams apmeklētājiem būs atvērts no pulksten 10.00 līdz 18.00.

Parlamenta apmeklētājiem par valsts simbolu – karogu – stāstīs īpaši šim pasākumam veidota animācija. Tas būs vēstījums par sarkanbaltsarkano karogu kopš tā pirmsākumiem līdz mūsdienām, tā nozīmi latviešu tautas nacionālās apziņas veidošanā un juridiskā statusa nostiprināšanu.

Šajā dienā apmeklētājiem arī būs iespēja aplūkot gleznu “Tautas veidots Latvijas karogs”. Tā tapusi no stilizētā karoga, ko pagājušajā gadā, ar roku audeklā ierakstot savu vārdu, īpašā mākslas performancē pie Saeimas nama veidoja festivāla “Staro Rīga!” apmeklētāji.

Tāpat apmeklētāji varēs apskatīt no tautas veidotā karoga izgatavotu suvenīru, kas simboliski vēsta par mūsu valsts dibināšanu 1918.gada 18.novembrī. Kopumā tapuši 18 suvenīri, un viens no tiem uzdāvināts Satversmes sapulces prezidenta un pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes radiniekiem, lai tas kļūtu par vienu no pirmajiem eksponātiem topošajā Čakstes muzeja jaunajā ēkā.

Pasākuma laikā apmeklētāji arī varēs izmantot iespēju ierakstīt savu vārdu mūsu sarkanbaltsarkanā karoga digitālajā versijā - mājaslapā www.musukarogs.lv. Ierakstīt savu vārdu karogā attālināti var no jebkuras vietas pasaulē.

Kā ik gadu parlamenta apmeklētāji varēs apskatīt Sēžu zāli, kur katru ceturtdienu deputāti sanāk uz sēdēm, kā arī Sarkano zāli, Dzelteno zāli, Balsošanas zāli, Viesu zāli un Balto zāli. Apskatot parlamenta reprezentācijas telpas, apmeklētājiem šajā dienā būs iespēja klātienē vērot oficiālo fotografēšanos, Saeimas priekšsēdētājas biedrei Inesei Lībiņai-Egnerei tiekoties ar NATO Parlamentārās asamblejas prezidentu Paolo Alli (Paolo Alli) plkst.13.00 un Eiropas Komisijas viceprezidentu Fransu Timmermansu (Frans Timmermans) plkst.17.00. Interesenti varēs aplūkot arī citas reprezentācijas telpas, kuras ikdienas parlamenta ekskursiju laikā nav pieejamas.

Tāpat šajā dienā parlamenta apmeklētāji varēs apskatīt Saeimas ēkai veltītu izstādi, kas stāstīs par tās pārtapšanu no Vidzemes bruņniecības nama par parlamentu. Ēkai šogad aprit 150 gadi.

Saeimas viesiem Atvērto durvju dienā būs iespēja piedalīties erudīcijas konkursā, kā arī saviem tuvajiem uz jebkuru vietu Latvijā bez maksas nosūtīt valsts karogam veltītu pastkarti.

Turpinot informatīvi izglītojošos projektus, skolu jaunieši šajā dienā varēs iegūt informāciju par parlamenta īstenotajiem projektiem jauniešiem, tostarp skolu programmu “Iepazīsti Saeimu” un projektu “Jauniešu Saeima”.

Ierodoties parlamentā, apmeklētājiem būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (pase vai elektroniskā identifikācijas karte), kā arī jāiziet drošības pārbaude. Apmeklētājiem jāievēro, ka Saeimas ēkā nav atļauts ienest bīstamus priekšmetus, kā arī aizliegts ierasties alkohola vai apreibinošu vielu ietekmē. Parlamentā nedrīkst ienest arī liela izmēra somas (lielākas par 55x36 cm) un mājdzīvniekus. Apmeklētājiem ir jāpakļaujas Valsts policijas un Saeimas darbinieku norādījumiem.

Apmeklētājus lūdzam ierasties laikus. Ieeja Saeimas namā no Klosteru ielas puses, bet cilvēkiem ar kustību traucējumiem – pa atsevišķu ieeju no Jēkaba ielas puses. Saeimas ēkā vienlaikus var atrasties ierobežots apmeklētāju skaits, tāpēc to plūsma var īslaicīgi aizkavēties.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā