Precizēs aizsargājamo biotopu noteikšanu

(14.09.2017.)

Lai precizētu Latvijā aizsargājamo biotopu noteikšanu, Saeima ceturtdien, 14.septembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Sugu un biotopu aizsardzības likumā un noteica šo likumprojektu par steidzamu.

Paredzēts, ka valdībai turpmāk būs jānosaka īpaši aizsargājamo biotopu veidu saraksti, kā arī aizsargājamo meža, krūmāju un purvu biotopu raksturojošās pazīmes. Patlaban likums paredz uzdevumu Ministru kabinetam noteikt tikai biotopu sarakstus.

Izmaiņas nepieciešamas, lai īpaši aizsargājamo meža, krūmāju un purvu biotopu veidus varētu noteikt dabā un tos reģistrēt. Tas dos iespēju prognozēt iespējamo īpaši aizsargājamo biotopu apjomu, kā arī samazinās nekontrolējamu aprobežojumu rašanos zemes īpašniekiem, teikts likumprojekta anotācijā. Patlaban biotopus nosaka galvenokārt pēc ekspertu atzinumiem, nevis tiesiskajā regulējumā noteiktiem skaidriem kritērijiem.

Biotopi ir dabiskas vai daļēji dabiskas izcelsmes sauszemes vai ūdens teritorijas, ko raksturo noteiktas ģeogrāfiskas, abiotiskas un biotiskas pazīmes.

Sugu un biotopu aizsardzības likuma grozījumi Saeimai vēl jāizskata otrajā galīgajā lasījumā.

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā