Romāns Naudiņš: atkritumu apsaimniekošanas jomas jautājumi ir jāsakārto nekavējoties; uzlabotajai sistēmai jāsāk strādāt jau 1.janvārī

(12.09.2017.)

Atkritumu apsaimniekošanas jomas jautājumi, kas skar gan atkritumu pārstrādes kontroli, gan arī Valsts vides dienesta inspektoru atalgojumu, ir jāsakārto nekavējoties, un atbildīgajai ministrijai pēc iespējas drīzāk parlamentam jāiesniedz konkrēti likumprojekti. To norāda Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš. Šodien, 12.septembrī, deputāti iepazinās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumiem vides aizsardzības jomas uzraudzības un kontroles pilnveidošanai.

“Komisijas deputāti konceptuāli atbalstīja ministrijas priekšlikumus, vēršot uzmanību, ka steidzami jāpalielina arī algas vides inspektoriem, kuri cīnās ar nelikumībām vides aizsardzības jomā un patlaban ir materiāli nenodrošināti. To izgaismo ne tikai nesenais plašais ugunsgrēks Jūrmalā. Dienestā jau gadiem ilgi strādā vides jomas patrioti, saņemot nekonkurētspējīgu atalgojumu, kas patlaban mēnesī ir vien ap 450 eiro pēc nodokļu nomaksas. Lūgsim valdību atalgojumu palielināt un iekļaut to nākamā gada budžeta projektā. Savukārt likumprojektus atkritumu apsaimniekošanas jomas sakārtošanai no atbildīgās ministrijas sagaidām jau septembra beigās vai oktobra sākumā,” uzsver R.Naudiņš.

Viens no priekšlikumiem ir stingrāk kontrolēt atkritumu ievešanu no citām valstīm, lai nodrošinātu, ka ievestos atkritumus nevis tikai teorētiski, bet arī praktiski pārstrādā, informē Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs. Plānots, ka visiem atkritumu apsaimniekošanas nozares uzņēmumiem, kas valstī ieved atkritumus vai otrreizējās izejvielas, no nākamā gada pieprasīs finansiālās garantijas nodrošinājumu, lai būtu līdzekļi krīzes situāciju seku novēršanai. Attiecīgās jomas regulējuma izmaiņas paredzētu arī nosacījumu, ka atkritumu gala saņēmējs nevarēs būt atkritumu tirgotāji vai apsaimniekošanas starpnieki.

Tāpat VARAM piedāvā pāreju uz vienotu atkritumu pārvadājumu uzskaites informācijas sistēmu, kas ietvertu ne tikai bīstamos, bet arī videi kaitīgos un pārējos sadzīves atkritumus. Paredzēts arī noteikt pieļaujamo atkritumu uzglabāšanas ilgumu pirms pārstrādes un reģenerācijas šķirošanas un uzglabāšanas vietās. Izmaiņas regulējumā arī paredz, ka primāri jāpārstrādā Latvijas teritorijā radītie atkritumi.

Runājot par samilzušajām riepu apsaimniekošanas problēmām, komisijas sēdē izskanēja viedokļi, ka riepu apsaimniekošanas politiku varētu organizēt valsts. Atkritumu apsaimniekošanas jautājumus Tautsaimniecības komisijas deputāti turpinās skatīt arī nākamajās komisijas sēdēs, informē R.Naudiņš.

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā