Gundars Daudze: veiksmīgais politiskais dialogs ar Ķīnu atspoguļojas ekonomiskajā sadarbībā

(07.09.2017.)
VideoGalerija

Latviju un Ķīnu vieno aktīvs un pragmatisks politiskais dialogs un intensīva vizīšu apmaiņa visos līmeņos – varam būt gandarīti, ka abu valstu attiecības ir augstākajā punktā to pastāvēšanas laikā. Tas atspoguļojas arī pieaugošajā ekonomiskajā sadarbībā un savstarpējās tirdzniecības pieaugumā. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, ceturtdien, 7.septembrī, Saeimas namā tiekoties ar Ķīnas Tautas politiskās konsultatīvās konferences Nacionālās komitejas priekšsēdētāja vietnieku Ma Biao (Ma Biao).

Latvijas parlaments atbalsta ciešāku abu valstu sadarbību – jau kopš 1996.gada katru sasaukumu Saeimā tiek veidota deputātu grupa sadarbībai ar Ķīnas parlamentu, kas patlaban ir viena no skaitliski lielākajām, pauda Saeimas priekšsēdētājs biedrs.

G.Daudze uzsvēra, ka aizvadīto gadu laikā izveidots labs pamats sadarbības stiprināšanai tirdzniecības un investīciju, transporta un loģistikas, kā arī izglītības un kultūras jomā.

Kā svarīgu instrumentu sarunas dalībnieki uzsvēra Ķīnas un Centrālās un Austrumeiropas valstu sadarbību 16+1 formātā. Latvijas prioritātes 16+1 sadarbībai ir vērstas uz transporta jomu, kā arī tirdzniecības veicināšanu un apmaiņas projektiem izglītībā, uzsvēra G.Daudze. Viņš norādīja, ka Latvija redz sevi kā starptautisku transporta mezglu Ķīnas „Joslas un ceļa” iniciatīvas ietvaros.

Latvija piedāvā investēt projektos ostu teritorijās, un Ķīnas uzņēmumi ir aicināti attīstīt sadarbību ar mūsu valsts transporta un loģistikas kompānijām, apliecināja Saeimas priekšsēdētājas biedrs. Investīcijām ir atvērtas visas Latvijas ostas, un sadarbības perspektīvas saskatām arī plānotājā „Rail Baltica” loģistikas centrā Salaspilī un loģistikas centrā Rīgas lidostā.

Ar interesi raugāmies uz industriālo parku un loģistikas centru „Lielais akmens", kas kaimiņvalstī Baltkrievijā top ar Ķīnas investīciju atbalstu. Tas ir svarīgs projekts visā reģionā, un esam gatavi dalīties savā pieredzē transporta un loģistikas jomā, lai kravas no Ķīnas nogādātu tālāk Eiropā. Tāpat G.Daudze, norādot uz Latvijas izdevīgo ģeogrāfisko novietojumu, aicināja Ķīnu izmantot mūsu dzelzceļa un ostu piedāvātās iespējas, kā arī investēt ostu infrastruktūras attīstībā, tādējādi radot priekšnoteikumus aktīvākai ekonomiskajai sadarbībai starp abām valstīm.

Ķīna ir Latvijas nozīmīgākais ekonomiskās sadarbības partneris Tālajos Austrumos. Šī gada pirmajā pusgadā savstarpējā tirdzniecība pieaugusi par 14 procentiem, turklāt palielinās Latvijas preču, īpaši pārtikas produktu, eksporta apjoms. Ķīnas tūristu skaits Latvijā kopš 2010.gada ir palielinājies sešas reizes.

Ķīnas Tautas politiskā konsultatīvā konference ir politiski konsultatīva valsts struktūra, kurā pārstāvēti dažādu politisko partiju un organizāciju pārstāvji, kā arī neatkarīgie deputāti. Nacionālās komitejas sesijas notiek reizi gadā vienlaikus ar Visķīnas Tautas kongresa plenārsesiju. Abas šīs sesijas kopā bieži tiek dēvētas par „divām nacionālajām sanāksmēm”, kurās pieņem svarīgus valsts līmeņa politiskos lēmumus.

Ma Biao vienlaikus ir Ķīnas Miera un atbruņošanās asociācijas viceprezidents un viesojas Latvijā pēc Saeimas priekšsēdētājas biedra Gundara Daudzes ielūguma.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157685706328371
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde