Ināra Mūrniece piedalīsies Latvijas Centrālās padomes deklarācijai un Jāzepam Rancānam veltītā pasākumā

(07.09.2017.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece piektdien, 8.septembrī, uzrunās klātesošos Latvijas vēsturei un šodienai veltītā pasākumā “Latvijas Centrālās padomes 8.septembra deklarācija - ar skatu uz Latvijas simtgadi”. 

Pasākuma atklāšanā klātesošos uzrunās arī Latvijas Kara muzeja vēsturniece, Latvijas Centrālās padomes vēstures pētniece Ieva Kvāle, Valsts prezidenta konstitucionālo tiesību padomnieks Jānis Pleps, kultūras socioloģe Dagmāra Beitnere-Le Galla un priesteris Andris Kravalis. Pēc tam notiks Latvijas Centrālās padomes locekļu piemiņai veltīts dievkalpojums Sv.Marijas Magdalēnas baznīcā.

Latvijas Centrālā padome, kas iestājās pret abām okupācijas varām, 1944.gada 8.septembrī pieņēma “Deklarāciju par Latvijas valsts atjaunošanu”. Tas notika Saeimas deputāta, Latvijas Centrālās padomes vadoša darbinieka un bīskapa Jāzepa Rancāna dzīvoklī Mazajā Pils ielā 2. J.Rancāns bija viens no tiem politiķiem, kuri vācu okupācijas laikā dibināja šo leģitīmo, alternatīvo varas pārstāvniecību – Latvijas Centrālo padomi –, kas vēlāk turpināja darbību trimdā tieši J.Rancāna vadībā.

Deklarācijā noteikts, ka Latvijas tauta pārņēmusi suverēno varu no svešas varas atbrīvotajā Latvijas valsts teritorijā un atjaunojusi Latvijas Republiku kā suverēnu valsti. Tāpat deklarācijā atjaunota Latvijas Satversmes sapulces 1922.gadā pieņemtās Satversmes darbība. 

Latvijas Centrālās padomes 1944.gada 8.septembra deklarācijai veltītais pasākums piektdien, 8.septembrī, notiks Sv.Marijas Magdalēnas baznīcas pagalmā Mazajā Pils ielā 2 pulksten 17.00. Dievkalpojums sāksies pulksten 19.00.



Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde