Saeimas komisija vērtē otrreizējai caurlūkošanai iesniegtos priekšlikumus valsts pārvaldē strādājošo algu publiskošanas regulējumam

(05.09.2017.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 5.septembrī, uzsāka darbu pie priekšlikumu izskatīšanas, kas iesniegti Valsts pārvaldes iekārtas likuma grozījumu otrreizējai caurlūkošanai. Likuma normas Saeimā pārskatīt otrreiz aicinājis Valsts prezidents Raimonds Vējonis. 

“Par vairākiem iesniegtajiem priekšlikumiem lēmām diskusiju turpināt, kā arī vēl uzklausīt ekspertu viedokļus. Nākamnedēļ komisija plāno izstrādāt precīzus normu formulējumus, jo jautājums par atalgojuma publiskošanu skar, piemēram, personas tiesību uz privāto dzīvi ierobežojumu,” pauž Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs. 

Valsts prezidents vēstulē Saeimai uzsvēris, ka šī gada jūnijā pieņemtās Valsts pārvaldes iekārtas likuma grozījumu redakcijas par kārtību, kādā tiek publiskota informācija par amatpersonu un darbinieku algām, ir savstarpēji pretrunīgas un tās nav vērtētas kontekstā ar personas datu un privātās dzīves neaizskaramības principu. Tāpat prezidents uzsvēris, ka likuma grozījumi par darba samaksas publiskošanu ir pretrunā ar izmaiņām Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī. 

“Ņemot vērā šo situāciju, kā arī, lai neradītu turpmākas neskaidrības jautājumā par darba samaksas publiskošanu, ir nepieciešams skaidrs un nepārprotams regulējums. Tādēļ atbildīgā komisija rosinās Valsts pārvaldes iekārtas likumā ietvert nosacījumu, ka informāciju par darba samaksu, kas izmaksāta iestādes amatpersonām un darbiniekiem, publisko Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteiktajā apjomā un kārtībā,” uzsver komisijas priekšsēdētājs. 

Par likumprojekta virzību otrreizējā caurlūkošanā Saeimā Valsts pārvaldes komisija plāno lemt 12.septembrī.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī