I.Mūrniece Vašingtonā saņem ASV apliecinājumu NATO saistībām

(29.06.2017.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece Vašingtonā, tiekoties ar Amerikas Savienoto Valstu Kongresa Pārstāvju palātas spīkeru Polu Raienu (Paul Ryan), pateicās par ASV militāro klātbūtni Eiropā un uzsvēra spēcīgas NATO alianses nozīmi. I.Mūrniece no 26. līdz 29.jūnijam kopā ar Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu spīkeriem uzturas vizītē ASV.

P.Raiens apliecināja Baltijas un Ziemeļvalstu spīkeriem stingru ASV un nelokāmu NATO saistību izpildi. To ASV Kongress īpaši apstiprinājis, iepriekšējā dienā gandrīz vienbalsīgi pieņemot rezolūciju par uzticību NATO 5.pantam.

I.Mūrniece apsveica NATO spēku nosūtīšanu uz mūsu reģionu. Tas ir ļoti spēcīgs atturēšanas solis. Vienlaikus mēs esam noraizējušies par Krievijas militārajām aktivitātēm Baltijas robežu tuvumā, tostarp plašajām bruņoto spēku mācībām “Zapad-2017”. P.Raiens apliecināja, ka izprot mūsu bažas. Viņš apstiprināja, ka ASV turpinās bruņoto spēku klātbūtni Eiropā un Kongress to atbalstīs, palielinot ASV aizsardzības budžetu.

NB8 valstu spīkeri sarunā ar ASV Kongresa Pārstāvju palātas demokrātu mazākuma līderi Nensiju Pelosi (Nancy Pelosi) uzsvēra transatlantiskās saites svarīgumu un ASV līdera lomas nozīmi Eiropā un mūsu reģionā. N.Pelosi apliecināja, ka Kongresā ir ļoti spēcīgs republikāņu un demokrātu partiju atbalsts NATO saistību izpildei.

Tiekoties ar senatoru Robertu Menendezu (Robert Menendez), I.Mūrniece teica, ka ASV, Baltijas un Ziemeļvalstīm jāturpina cieši sadarboties, lai atvairītu Kremļa agresiju. Ļoti būtiski ir turpināt stiprināt arī sadabību hibrīdapdraudējumu novēršanai, tostarp kiberdrošību, informatīvo telpu un stratēģisko komunikāciju.

Tiekoties ar Nacionālās drošības padomes vadību, NB8 spīkeri uzsvēra arī ASV un Eiropas konsekventu atbalstu Ukrainai. Spīkeri pauda stingru atbalstu līdzšinējai sankciju politikai pret Krieviju, atzīmējot, ka ir svarīgi tās paturēt spēkā.

I.Mūrniece savā uzrunā NB8 valstu spīkeru kopīgajā seminārā “Izaicinājumi Ziemeļeiropā” uzsvēra: “ASV, Baltijas un Ziemeļvalstis ir cieši partneri. Mūs vieno kopīgas vērtības. Visas mūsu vastis dod būtisku ieguldījumu transatlantiskās saites stiprināšanai. Šodien, kad saskaramies ar kopīgiem izaicinājumiem, svarīgāk nekā jebkad turēties kopā. Kad turamies kopā, esam spēcīgi.”

NB8 spīkeri tikās Valsts departamentā ar Eiropas un Eirāzijas lietu valsts sekretāra vietnieku Džonu Hefernu (John A. Heffern) un direktoru Bendžaminu Zifu (Benjamin Ziff), un Tirdzniecības departamentā ar valsts sekretāra vietnieku Izraēlu Hernandezu (Israel Hernandez). ASV Kongresā NB8 spīkeri kopā ar Džonsa Hopkinsa Universitātes pārstāvjiem diskutēja par kopīgajiem drošības un ekonomikas izaicinājumiem.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157683259062031

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt