Atvieglo prasības izmaiņām būvniecības iecerē

(22.06.2017.)

Lai veicinātu būvniecības procesa efektivitāti, Saeima ceturtdien, 22.jūnijā, galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus Būvniecības likumā. Tie paredz atvieglot prasības izmaiņām būvniecības iecerē, kā arī veicināt Būvniecības informācijas sistēmas izmantošanu.

Šie grozījumi attieksies arī uz militārajiem un nacionālajiem interešu objektiem, lai mazinātu birokrātiju un kopumā neaizkavētu valstij nozīmīgu objektu būvniecību. Tāpat tiks atvieglota elektrotīklu pārvades būvniecība, kurai ir noteikts nacionālo interešu objekta statuss. Piemēram, militāro objektu žogs vai mūris varēs neatbilst vietējās pašvaldības teritorijas plānojumam, paredz likuma grozījumi.

Lai līdzsvarotu būvniecības ierosinātāja un trešo personu tiesības, likuma grozījumi noteic, ka turpmāk, mainot būvniecības ieceri, nedrīkstēs izmainīt tikai būves galveno lietošanas veidu. Citas izmaiņas būs atļautas. Patlaban noteikti ierobežojumi gan būvprojekta izstrādes, gan būvdarbu gaitā veikt izmaiņas būves lietošanas veidā, bet izmaiņas ēkas fasādes risinājumā, būves novietojumā un būvapjomā pieļaujamas ar noteiktiem nosacījumiem.

Tāpat atjaunošanas, pārbūves vai restaurācijas procesā, varēs atkāpties no būvniecības jomas tehniskajām prasībām, neparedzot alternatīvus risinājumus. Šādas atkāpes drīkstēs būt tikai noteiktos gadījumos. Piemēram, ja attiecīgās prasības tehniski vai funkcionāli nav iespējams ievērot vai tās uzliek būvniecības ierosinātajam nesamērīgu vai nepamatotu slogu, kā arī, ja būve ar kultūrvēsturisku vērtību attiecīgo prasību ievērošanas dēļ var zaudēt savu kultūrvēsturisko vērtību. Atzinumu par to sagatavos atbilstošās jomas būvspeciālists.

Būvniecības process ir sarežģīts un laikietilpīgs, un tā laikā var manīties faktiskie un tiesiskie apstākļi, tādējādi, būvniecības ierosinātājam rodoties nepieciešamībai mainīt būvniecības ieceri, lai izvairītos no kādiem zaudējumiem, norādījuši likumprojekta autori.

Būvniecības ierosinātājs dokumentus, kā arī pilnvaras Būvniecības informācijas sistēmā turpmāk varēs neparakstīt ar drošu elektronisko parakstu, jo lietotāju sistēma identificēs automātiski. Šāds pakalpojums sistēmā būs jānodrošina ne vēlāk kā līdz 2018.gada 1.jūlijam.

Būvniecības likuma grozījumi arī precizē atsevišķas jēdzienu definīcijas.

Likuma grozījumi stāsies spēkā šī gada 10.jūlijā.

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt