Ināra Mūrniece: cieša transatlantiskā sadarbība ļauj pretoties terorisma un informatīvā kara draudiem

(19.06.2017.)
Galerija

Mūsu kopīgais mērķis abās Atlantijas okeāna pusēs ir iedzīvotāju drošība un labklājība. Drošība ietver ne tikai militāro, bet arī kiberdrošību, finanšu sistēmas un informatīvās telpas drošību. Tādēļ ir svarīgi stiprināt transatlantisko sadarbību, lai pretotos terorisma draudiem, informatīvajam karam un kiberuzbrukumiem. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, pirmdien, 19.jūnijā, Latvijas parlamentā atklājot 8.Parlamentāro izlūkošanas un drošības forumu.

Vēršot uzmanību uz pasaulē aizvien pieaugošajiem kiberdraudiem, I.Mūrniece atzina, ka arī Latvija pieredz politiski motivētus kiberuzbrukumus. Krievijas gatavība likt lietā kiberuzbrukumus raisa nopietnas bažas. Mums visiem jāpieliek kopīgas pūles drošas kibertelpas veidošanā, piedaloties gan parlamentiem un valdībām, gan arī privātajam sektoram.

Atbildot uz Kremļa īstenoto propagandu un dezinformācijas kampaņām, ko Latvijā labi pazīst, ik dienu jāstiprina stratēģiskā komunikācija un sabiedrībai jāpiedāvā patiesa, faktos balstīta informācija, uzsvēra I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, lai stātos pretī terorisma draudiem, svarīga ir nacionālo spēju un starptautiskās sadarbības stiprināšana. Ļoti būtiska nozīme terorisma apkarošanā ir terorisma finansēšanas novēršanai un cīņai ar korupciju.

I.Mūrniece pateicās foruma iedibinātājam Amerikas Savienoto Valstu (ASV) kongresmenim Robertam Pitendžeram (Robert Pittenger) par personīgo ieguldījumu, attīstot šo starptautiski nozīmīgo pasākumu, kā arī divu Saeimas komisiju vadītājiem, kas rosināja šo pasākumu rīkot Latvijas parlamentā.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pasākuma atklāšanā uzsvēra, ka foruma norise Saeimā ļauj pievērst pastiprinātu mūsu sabiedroto uzmanību drošības jautājumiem, kas Latvijā īpaši aktuāli kļuvuši pēdējo gadu laikā. Tas ļauj pie viena diskusiju galda runāt arī par informatīvās telpas stiprināšanu, kas īpaši nozīmīga kļuvusi Krievijas īstenotā hibrīdkara apstākļos, uzsvēra S.Āboltiņa.

Mēs apzināmies, ka Latvijas austrumu robeža ir arī Eiropas Savienības un NATO ārējā robeža, tāpat kā mēs apzināmies kaimiņvalsts Krievijas neprognozējamību. Mūsu valsts ģeogrāfiskā novietojuma dēļ esam apdraudēti – mieru un drošību vairs nevaram uzskatīt par pašsaprotamu, tāpēc Latvija apzinās, cik būtiskas ir investīcijas aizsardzībā un cik svarīga ir starptautiskā sadarbība drošības stiprināšanai. Drošība ir mūsu kopīgs uzdevums, teica Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa pauda pārliecību, ka aizsargāt savus iedzīvotājus mēs varam tikai strādājot kopā neatkarīgi no valsts teritoriālā izmēra. Draudi un izaicinājumi, ar kuriem saskaramies, ir globāli, tāpēc atbildei uz tiem ir jābūt sadarbībā balstītai.

Foruma atklāšanā klātesošos uzrunāja arī ASV vēstniece Latvijā Nensija Bikofa Petita (Nancy Bikoff Pettit), Polijas Republikas ekonomiskās attīstības ministra vietnieks Pavels Horonžijs (Paweł Chorąży) un ASV kongresmenis, Kongresa Pārstāvju palātas Terorisma un nekonvencionālās karadarbības darba grupas priekšsēdētājs R.Pitendžers.

8.Parlamentārais izlūkošanas un drošības forums pulcē vairāk nekā divdesmit valstu parlamentu pārstāvjus, nozares profesionāļus un ekspertus no akadēmiskās vides. Forumā uzmanība tiek pievērsta jautājumam par banku un finanšu sistēmu drošību, kā arī ārvalstu investīciju aizsardzību. Tāpat foruma dalībnieki spriež par informācijas lomu mūsdienu drošības situācijā, kiberdrošību, kā arī starptautisko normu piemērošanu izlūkošanas un drošības kontekstā.

Parlamentārā izlūkošanas un drošības foruma tradīciju ASV kongresa pārstāvju palātas loceklis R.Pitendžers iedibināja 2014.gadā ar mērķi stiprināt ASV un Eiropas valstu sadarbību drošības veicināšanā. Šajos forumos Eiropas un ASV likumdevējiem ik gadu ir iespēja ne vien analizēt aktuālākos drošības izaicinājumus un riskus, bet arī savstarpējā informācijas un labās prakses piemēru apmaiņā rast efektīvus risinājumus un vienotu izpratni par kopīgi veicamiem pasākumiem.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157682264845744
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt